Svijet

Gorbačov: Novi Hladni rat blizu

Posljednji lider Sovjetskog Saveza, Mihail Gorbačov, rekao je da postoje svi znaci da je blizu novi Hladni rat.
Gorbačov: Novi Hladni rat blizu
Portal AnalitikaIzvor

Gorbačov je, u intervjuu za njemački Bild, kazao da je u toku nova trka u naoružanju i za porast tenzija optužio Zapad koji, smatra on, nije ispunio obećano Rusiji.

"Jezik koji koriste političari i visoki zvaničnici vojske postaje sve više ratoboran. Vojne doktrine se formulišu sve oštrije. Masovni mediji se priključuju i dolivaju ulje na vatru. Odnosi velikih sila su sve gori. Stvara se utisak da se svijet priprema za rat. Tako da imamo sve znake Hladnog rata", naveo je Gorbačov, prenosi Beta.

Na pitanje da li je nova trka u naoružanju blizu, Gorbačov je ocijenio da ne samo da je blizu, već da je na nekim mjestima "u punom zamahu".

"Trupe se pomjeraju u Evropi, uključujući tešku opremu kao što su tenkovi i oklopna vozila. Ne tako davno NATO trupe i ruske trupe su bile stacionirane prilično daleko jedne od drugih. Sada su lice u lice", kazao je Gorbačov.

Prema njegovim riječima, Zapad je prevario Rusiju poslije okončanja Hladnog rata i nije ispunio dogovor da se NATO ne širi dalje na istok.

 

MINA

Portal Analitika