Svijet

Mogući scenariji: Ako Kim potegne nuklearno oružje još jednom…

Sve oči uprte su na Korejsko poluostrvo. Ima pokazatelja da Sjeverna Koreja sprema još jednu probu nuklearnog oružja, možda već sad u aprilu, poslije proslave 150. godišnjice od rođenja Kima Il-sunga, osnivača države. Ako Pjongjang to uradi, biće riječ o provokaciji. Stratfor analizira moguće scenarije.
Mogući scenariji: Ako Kim potegne nuklearno oružje još jednom…
Portal AnalitikaIzvor

Dok tenzije narastaju, Kina je naglasila važnost diplomatije i spriječavanja da situacija eskalira u "bespovratnu i nekontrolisanu".

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa zasad se oslanja mahom na mlitava sredstva kao što su dodatne sankcije i pojačavanje regionalne raketne odbrane da bi obuzdala nulkearne ambicije Sjeverne Koreje. Ali Vašington je jasno stavio na znanje da su sve opcije otvorene. A SAD su, poslije ograničnog raketnog napada u Siriji 6. aprila, spremne za jednostranu vojnu akciju. S obzirom na uporne napore Sjeverne Koreje da unaprijedi svoj nuklearni program, Trampova administracija moraće pažljivo da odmjeri rizik potencijalnog vojnog udara.

Opcije na raspolaganju

Akcija protiv Sjeverne Koreje mogla bi da ima niz oblika ili formi - od ograničenog napada do sveobuhvatne vojne ofanzive čiji će cilj biti svi sjevernokorejski vojni kapaciteti.

U najmanju ruku, SAD bi mogle da izvedu raketni napad da bi kaznile Pjongjang za to što nastavlja da razvijaju svoj nuklearni i raketni arsenal i da bi ga spriječile da ubuduće razvija atomsko oružje.

Takav kazneni napad mogao bi da bude ograničen na jednu bazu ili vojni objekat uz jasnu prijetnju da će uslijediti nove akcije ako Pjongjang ne promjeni ponašanje. I mada bi ovakav napad bio najbolji jer bi se spriječila dalja eskalacija situacije, uopšte ne znači da bi Sjeverna Koreja imala sluha za takvo američko upozorenje i da bi odustala od nuklearnog i raketnog razvoja. A ostao bi i rizik da Pjongjang odgovori na njega.

Sjedinjene Države bi mogle i da pokrenu i obuhvatniji kazneni ili preventivni napad u pokušaju da fizički spriječe širenje atomskog i raketnog programa. Napadi bi i dalje bili ograničeni, mete bi bile isključivo nuklearne i raketne infrastrukture, što bi pokazalo da Sjedinjene Države ne pokušavaju da svrgnu rukovodstvo države. Ovakva operacija - napad na jednu metu - dao bi Sjevernoj Koreji mogućnost da obuzda svoj odgovor da ne bi isprovocirala nove napade, mada i dalje ne bi mogla da se odbaci vjerovatnoća da će uzvratiti svim silama.

Ako Vašington prosudi da Pjongjang sprema protivnapad, najmudrije bi bilo da se odluči za sveobuhvatnu vojnu kampanju da bi uništio ili eliminisao sposobnost Sjeverne Koreje da uzvrati. Ovakav scenario bio bi najbolji kako bi se SAD i saveznici obezbjedili od odgovora Sjeverne Koreje, ali bi pojačao druge rizike - kao što je izbijanje rata na Korejskom poluostrvu. Shodno tome, kampanja ove jačine zahtjevala bi uključivanje i učešće regionalnih aktera, koji tek treba da pokažu volju za to - i stvaranje vojne sile daleko veće od one koju je Amerika dosad poslala u taj region.

U ovom trentuku vjerovatniji je napad manjih razmjera, bio to ciljni kazneni napad ili veća kampanja protiv nuklearne i raketne infrastrukture. Pentagon je u međuvremenu preusmjerio nekoliko jurišnih grupa u vode oko Korejskog poluostrva.

Procenjivanje rizika

Takva operacija mogla bi da uključi i krstareće rakete kao i borbene avione s fiksnim krilima, koji bi vršili napade na razna postrojenja širom Sjeverne Koreje. Glavne mete bili bi nuklearni reaktori ili postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Jongbjonu, kao i sjevernokorejski nuklearni naučnici. Ako SAD preduzmu šire napade usmjerene na onesposobljavanje svih elemenata sjevernokorejskog nuklearnog programa, mogle bi i da razmjeste specijalne snage koje će napadati podzemna postrojenja koja vazdušni napadi ne mogu da unište.

Ali što obuhvatnija bude meta, to će biti veći rizik od odmazde. Sjeverna Koreja ima moćan arsenal raketa kratkog i srednjeg dometa, koje može da ispali na obližnje mete, uključujući američka vojna postrojenja u tom regionu. I sjevernokorejska konvencionalna artiljerija mogla bi da pričini značajnu štetu sjevernim područjima Južne Koreje - čak i da dosegne do njene prijestonice. Američki vojni planeri skloni su da ovakvu eksalaciju smatraju neprihvatljivim rizikom.

Sjedinjene Države odlučiće o tome da li da i kako da napadnu Sjevernu Koreju velikim dijelom na osnovu reakcije koja se očekuje od Pjongjanga. Sjeverna Koreja ima mnoštvo razloga za uvjerljivu osvetu za svaku agresiju ne samo da bi održala imidž moćnog aktera na globalnoj sceni nego i da bi obezbjedila domaću stabilnost. Slabašan odgovor administracije sjevernokorejskog vođe Kim Džong-una podrio bi njegov legitimitet u narodu - možda bi doveo i do puča. Međutim, Pjongjang shvata da bi poslije žestoke odmazde uslijedio srazmjeran odgovor, koji bi mogao da obogalji sjevernokorejske vojne kapacitete.

 

Portal Analitika