Svijet

Erdogan: Referendum je glasanje za budućnost Turske

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da je današnji referendum o proširenju ovlašćenja šefa države glasanje za budućnost Turske.
Erdogan: Referendum je glasanje za budućnost Turske
Portal AnalitikaIzvor

"Imali smo već neke referendume u prošlosti, ali ovaj referendum je izbor promjene i transformacije, izbor novog administrativnog sistema u Turskoj", rekao je on novinarima nakon što je glasao u jednoj školi u Istanbulu, prenosi AFP.

Kako je kazao, uz Božju volju, večeras će narod u Turskoj krenuti ka budućnosti, praveći očekivani izbor.

Turski premijer Binali Jildirim i ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu glasali su na današnjem referendumu o proširenju predsjedničkih ovlašćenja, i poručili da o ishodu glasanja treba da odluči narod.

Oni su optužili strane zemlje za pokušaj uticanja na referendum u Turskoj.

"Kakav god da je rezultat, poštovaćemo ga u najvećoj mjeri. Odluka našeg naroda je najbolja odluka", rekao je Jildirim novinarima ispred glasačkog mjesta, prenosi AP.

Jildirim i Erdogan zalagali su se tokom kampanje za pozitivno glasanje na referendumu na kojem glasači odlučuju o tome da li će odobriti ustavne izmjene koje će zamijeniti parlamentarni sistem predsjedničkim, što znači i odbacivanje funkcije premijera čija bi ovlašćenja prešla na predsjednika.
 

Agencije

Portal Analitika