Svijet

Apple pomaže Toshibu

Američka kompanija Apple aktivno razmatra mogućnost pružanja pomoći posrnulom japanskom industrijskom konglomeratu Toshibi.
Apple pomaže Toshibu
Portal AnalitikaIzvor

Apple bi mogao da investira u podružnicu za proizvodnju poluprovodnika koja je stavljena na prodaju, prenosi njujorška agencija Bloomberg pozivajući se na tvrdnje neimenovanih izvora upoznatih sa situacijom.

Apple razmatra širok spektar mogućnosti, od udruživanja sa tajvanskom kompanijom Hon Hai Prescision do udruživanja sa japanskim investitorima u dostavljanju ponude za preuzimanje Toshibinog ogranka, tvrde isti izvori.

Uključivanje Apple-a u proces dostavljanja ponuda bi, kako ocjenjuje Bloomberg, moglo poboljšati perspektive Toshibe za izlazak iz krize koja je zahvatila njeno nuklearno poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Westinghouse, što je prouzrokovalo gubitke japanskoj kompaniji od više milijardi USD.

Toshibi je potreban novac od prodaje ogranka kako bi “zapušila” rupu u svom bilansu stanja.

Među drugim ponuđačima su kompanije Google i Amazon, kao i američki investicioni fond Silver lake i američki proizvođač čipova Broadcom.

Toshiba je drugi najveći u svijetu proizvođač memorijskih čipova za smartfone i kompjutere, poslije južnokorejskog Samsunga.

Agencije

Portal Analitika