Abiznis

Za šest godina izdvojeno skoro 727 miliona eura za razvoj: Najviše novca za autoput

Za sprovođenje Strategije regionalnog razvoja Crne Gore 2014-2020, u 2017.planirano je 726.956.197 eura, navodi se u Akcionom planu za tekuću godinu, koji je pripremilo Ministarstvo ekonomije, a usvojila Vlada Crne Gore.
Za šest godina izdvojeno skoro 727 miliona eura za razvoj: Najviše novca za autoput
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministartsva ekonomije podsjećaju da je Strategijom regionalnog razvoja Crne Gore za period 2014-2020 predviđeno da to Ministarstvo priprema godišnje akcione planove za njenu realizaciju, koje usvaja Vlada. Obaveza donošenja godišnjih Akcionih planova definisana je i Programom pristupanja Crne Gore EU.

U strukturi izvora finansiranja dominantna su sredstva državnog budžeta, pri čemu se u okviru ovih sredstava najveća investicija odnosi na nastavak izgradnje auto-puta Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mataševo, koja u 2017. godini iznosi 180.460.000 EUR. Na drugom mjestu, sa procentualnim učešćem od 26 odsto u ukupnim ulaganjma planiranim u 2017. godini, su sredstva privatnog kapitala, pa slijede kreditna sredstva sa 24 odsto učešća. Učešće ostalih izvora finansiranja u ukupnom iznosu se odnosi na sredstva budžeta jedinica lokalne samouprave šest odsto, sredstva EU fondova četiri odsto i sredstva donacija dva odsto.

Kad je u pitanju regionalna alokacija planiranih ulaganja, važno je napomenuti da je projekat izgradnje prioritetne dionice auto-puta, iako se geografski ne odnosi isključivo na Sjeverni region, već dijelom i na Središnji, zbog izuzetnog značaja za sjever i nemogućnosti preciznog rasporeda, svrstan u Sjeverni region. Takođe, za određeni broj aktivnosti nije bilo moguće precizno izvršiti regionalnu alokaciju planiranih sredstava, kao što su programi podrške i subvencija za podsticanje malih i srednjih preduzeća, pa se pristupilo procijenjenoj podjeli u skladu sa alokacijom prethodnih godina.

"Imajući u vidu ovakve kriterijume, od ukupno planiranih ulaganja za Sjeverni region je opredijeljeno više od 376 miliona EUR ili 52 odsto, za Središnji region više od 143 miliona EUR ili 20 odsto i za Primorski region oko 207 miliona EUR ili 28 odsto", saopšteno je iz Ministarstva.

Dokument integriše inpute dobijene od strane svih jedinica lokalne samouprave, devet ministarstava, tri direkcije, Zavoda za zapošljavanje i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore. Podaci se odnose na projekte čija je realizacija planirana u 2017. godini, pri čemu je Ministarstvo insistiralo na dostavljanju podataka o projektima za koje su obezbijeđena finansijska sredstva za realizaciju, u cilju izrade realnog plana.

Akcioni plan za 2017. je organizovan oko tri ključna prioriteta razvoja na nacionalnom nivou, koji su definisani Strategijom - postizanje pametnog, održivog i inkluzivnog rasta, koji su dalje organizovani kroz sektorski pristup, odnosno kroz dalje unapređenje prioritetnih oblasti razvoja Crne Gore. Za svaku prioritetnu oblast, na nivou sva tri regiona, definisane su mjere koje sadrže konkretne aktivnosti, programe i projekte potrebne za ostvarivanje Strategije regionalnog razvoja u datoj oblasti.

Portal Analitika