Svijet

TURSKA: Sjutra referendum o ustavnim promjenama

U Turskoj će sjutra biti održan referendum o promjeni Ustava kojim bi kako se procjenjuje u toj državi bio uveden predsjednički sistem i ojačala uloga predsjednika Republike.
TURSKA:  Sjutra referendum o ustavnim promjenama
Portal AnalitikaIzvor

Za promjenu Ustava zalažu se vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) i opoziciona Stranka nacionalističkog pokreta(MHP), dok su protiv vodeća opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) i prokurdska Demokratska narodna partija (HDP).

Agencije prenose da rezultati većine turskih agencija za istraživanje javnog mnjenja pokazuju da je u blagoj prednosti (51-52 odsto) opcija „za“ promjenu Ustava, ali da desetak odsto neopredijeljenih mogu da donesu prevagu opciji „protiv“.

Ibrahim Uslu, direktor agencije ANAR, koja je u Turskoj poznata po uglavnom tačnim prognozama, nedavno je izjavio da su dvije opcije bile veoma blizu na početku kampanje, ali da su glasovi „za“ sada u prednost, sa oko 53 odsto.

Uslu je, međutim, upozorio da je značajan procenat birača još neopredijeljen, ali i da je veliki broj „stidljivih birača“, koji nijesu voljni da anketarima kažu svoj pravi izbor.

„To je možda bio glavni razlog biračkih grešaka uoči na Bregzit glasanja u Velikoj Britaniji u junu 2016. godine“, rekao je Uslu.

Pravo glasa u Turskoj ima oko Oko 55 miliona građana.

Portal Analitika