Politika

Referendum nije bitan Holanđanima

Na putu članstva Crne Gore u NATO do sada nije bilo prepreka zbog čega su veoma male šanse da se o tome odlučuje na referendumu, smatraju u holandskom Klingendal Institutu za međunarodne odnose.
Referendum nije bitan Holanđanima
Portal AnalitikaIzvor

Oni su podsjetili da je Donji dom prihvatio protokol o pristupanju 22. decembra prošle godine, a isto to je 21. marta uradio i gornji dom - Senat.

“Do sada nije bilo pokušaja da se održi korektivni referendum, što je trebalo da se uradi odmah nakon odluke Senata. Moglo bi se reći da je u Holandiji prijem Crne Gore neosporavan. Samo je jedna stranka imala primjedbe, a u medijima uopšte nije bilo rasprave o tome,” kazao je za Vijesti saradnik Instituta Klingendal Jan Marinus Virsma.

Virsma je ukazao da prijem Crne Gore u NATO nije bio pominjan ni u toku kampanje za parlamentarne izbore 15. marta.

On je pojasnio da postoje dva roka unutar perioda od dva mjeseca kada se u Holandiji može rapisati referendum. Za jedan rok potrebno je prikupiti deset hiljada potpisa, a ukoliko se to uradi slijedi drugi rok za prikupljanje 300 hiljada popisa. Poslije toga se raspisuje referendum, a da bi on uspio potrebno je da glasa najmanje 30 odsto upisanih birača.

Predstavnici Demokratskog fronta najavili su da će, preko predsjednika Unije za neutralnost Gojka Raičevića, sa pojedinim NVO i holandskim poslanicima pokušati da traže referendum.

Iz Demokratskog fronta su pojasnili da bi lobiranjem za referendum u Holandiji pokušali da dobiju u vremenu i uspore učlanjenje Crne Gore u NATO. Oni tvrde da bi preko izjašnjavanja u Holandiji obezbijedili referendum u Crnoj Gori.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da ne očekuje raspisivanje referenduma.

Darmanović je kazao i da bi u posljednjoj sedmici aprila trebalo da odlučuje španski Senat.
 

Portal Analitika