Kultura

NOVI VESTERN SERIJAL „THE SON“: Proračunati gringo

Pirs Brosnan na početku izgleda kao da mu je neudobno u roli prvog sina Teksasa. Ipak, brzo nestaje osjećaj da još nije izašao iz uglancanih cipela Džejmsa Bonda. Brosnan glumi megalomanski zato što igra megalomana
NOVI VESTERN SERIJAL „THE SON“: Proračunati gringo
Portal AnalitikaIzvor

Televizijska mreža AMC je stvarno majstor za proizvodnju tronogih konja. Posljednjih godina njena „markica“ uopšte ne mora da stoji u ćoškiću TV ekrana – čak i slijepac može da prepozna ime iza produkcije već nakon nekoliko minuta emitovanog materijala. Riječ je o serijama koje su fenomenalno snimljene, pojačane sjajnim soundtrackom i nošene na leđima odlične glumačke ekipe, ali kojima uvijek fali ona „četvrta noga“ – originalnost i zanimljivost koja može privući milionsku publiku i natjerati ljude da pričaju o njoj.

Novi vestern serijal „The Son“ apsolutno odgovara opisu ovakvih projekata AMC. Ipak, poslije dvije emitovane od ukupno deset epizoda, postoji šansa da se teksaška saga sa Pirsom Brosnanom pretvori u nešto bolje od izlizane kombinacije „Dinastije“ i „Kuma“.

pirs-brosnan-u-ulozi-ilaja

Dijete i muškarac

Prva i druga epizoda vode kroz dva vremenska rukavca. Flešbekovi prikazuju Ilaja Mekaloua, preplašenog dječaka iz centralnog Teksasa kom su Indijanci 1849. godine ubili majku i sestru, a potom i brata. Drugi rukavac fokusiran je na sadašnjost i 1915. godinu u Južnom Teksasu.

Ilaj je sada moćni patrijarh i proračunati randžer bez trunke savjesti. Ima sina Pita (Henri Geret) koji mu je sušta suprotnost. Ježi se očevog rješavanja problema potezanjem pištolja. Naravno, prljava stvarnost u startu demantuje njegovu i podržava očevu filozofiju života. Pit već u drugoj epizodi mora da uradi nepojmljivo da bi sačuvao sopstveni život, a sve vrijeme je vukao poteze da pomogne drugima.

„The Son“ je serijal koji se vrlo lako može optužiti za otaljavanje, klišeiziranje i recikliranje milion puta viđenih motiva. Ipak, život umije da bljesne ispod stereotipa, malčice mršavog scenarija i poznatih teksaških prizora. Flešbekovi naizgled prikazuju Ilaja u najosjetljivijim godinama samo da bi pokazali da je patnja oblikovala 79-godišnjeg proračunatog gringa. Ipak, prošlost nije na ekranu samo u ulozi alibija. Biće važna za razumijevanje erozije njegove savjesti i nastanka filozofije života koja kaže: ako ne grabiš naprijed, umireš.

Brosnan na početku ostavlja utisak kao da mu je neudobno u roli prvog sina Teksasa. Teatralan je šta god radio – od pušenja lule i ispijanja limunade, do furioznog hvatanja prestupnika koji se usudio da baci dinamit na njegovo imanje. Ipak, brzo nestaje osjećaj da Brosnan još nije izašao iz uglancanih cipela Džejmsa Bonda. Brosnan glumi megalomanski zato što igra megalomana.

kadar-iz-prve-epizode

Dugoročni plan

Njegova pretjeranost odlično odgovara riječima njegovog konkurenta, drugog teksaškog patrijarha Pedra Garsije. Meksikanac opisuje Ilaja njegovom sinu i kaže: „Tvoj otac je jednostavna životinja. Spava mirno zato što je uvjeren da ljudi imaju rok trajanja kao govedina. Samo se plašim da ne shvata koliko je takva filozofija zarazna. Kad jednom krene da se širi, posljedice su nezaustavljive.“

Lula mira Ilaja i Pedra može da izgori svakog trenutka. U njihovom ratu, kao i u mijenjanju mlađih generacija koje ih prate (Mekalou je novi Korleone?), leži najveći potencijal serijala. Najzanimljiviji lik je Ilajeva 11-godišnja unuka koja već provaljuje mutne poslove porodice. S obzirom na to da AMC ima dugoročni plan za „The Son“, vjerovatno ćemo svjedočiti djevojčicinom ulasku u djedove cipele kad za to dođe vrijeme.

Samo da se u međuvremenu nešto prodrma, začini i uozbilji u vezi sa sagom o porodici Mekalou. U suprotnom, „The Son“ će završiti u folderu sa gomilom drugih serija koje su sasvim pristojne, ali je pauziranje njihovog gledanja zbog zanimljivijih naslova sasvim prihvatljivo. Čelnici AMC mogu samo da sanjaju o brzo-zaraznim projektima kakvi su „Black Sails“, „Westworld“ ili „Taboo“. M. I.

 

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=hGjKbOTND-I

 

FOTO: amc.com

Portal Analitika