Politika

Husović bi saradnju sa Merkel, a Šahmanović sa Kadirovim

- Bošnjačka stranka Rafeta Husovića počela je pregovore o članstvu u Evropskoj narodoj partiji (EPP), najvećoj političkoj grupaciji u Evropskom parlamentu, saznaje Pobjeda. Tim povodom delegacija Boš- njačke stranke predvođena Suljom Mustafićem boravila je u sjedištu te alijanse u Briselu gdje je održan niz konsultacija sa najznačajnijim predstavnicima te političke grupacije.
Husović bi saradnju sa Merkel, a Šahmanović sa Kadirovim
Portal AnalitikaIzvor

Pregovori BS o članstvu u Evropskoj narodnoj partiji trebalo bi da učvrste kurs te partije ka članstvu u EU i NATO kao ključnim spoljno-političkim prioritetima manjinske stranke bošnjačkog naroda u Crnoj Gori - saopštio je Pobjedi izvor blizak Bošnjačkoj stranci.

Evropska narodna partija ima 71 članicu iz 38 zemalja. Punopravne članice su demohrišćanske i konzervativne stranke iz zemalja Evropske unije. Među članicama su najznačajnija Hrišćansko-demokratska unija Nemačke (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel, Unija za narodni pokret bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, Narod slobode bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, kao i vladajuće partije u Španiji Narodne partije, premijera Marijana Rahoja.

Pregovori Bošnjačke sranke sa predstavnicima EPP dolaze nakon što su pojedini funkcioneri prevođenim Orhanom Šahmanovićem javno saopštili da nijesu za članstvo u EU i NATO. Šahmanović je, sa liderima DF-a Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem, boravio u Čečeniji krajem januara ove godine, na poziv predsjednika Ramzana Kadirova. Šahmanović i Knežević tada su kazali, kako je Pobjeda objavila, da je cilj posjete Čečeniji privlačenje strateških investitora u Crnu Goru. Sličan stav o evraoatlantskim integracijama Šahmanoviću ima i smijenjeni predsjednik opštine Petnjica Adnan Muhović koji se posljednjih par mjeseci istakao nacionalističkim izjavama koje su uznemirile javnost i od kojih se ogradio vrh BS-a. Od stranaka u Crnoj Gori koje su i u velikim političkim asocijacama su DPS i SDP koje su članice Socijalističke internacionale, Liberalna partija kao dio porodice liberalnih stranaka kao i PzP koji je dio evropskih reformista i konzervativaca.

Uskoro posjeta investitora iz Groznog

- Očekujem uskoro čečenske investicije u opštini Plav. Delegacija iz Čečenije u Crnu Goru stiže ubrzo – kazao je za Pobjedu predsjednik plavske opštine i funkcioner Bošnjačke stranke Orhan Šahmanović. On je, na pitanje Pobjede kada se mogu očekivati investicije iz Čečenije, zbog čega je krajem januara boravio u toj zemlji, odgovorio da se „neće još dugo čekati na to“.

- Kada dođe delegacija iz Čečenije bićete blagovremeno obaviješteni, a to će se desiti uskoro – rekao je on.

Pobjeda

Portal Analitika