Crna hronika

Dikiću i ekipi produžen pritvor

Bratislavu Dikiću, Mihailu Čađenoviću, Branki Milić, Srboljubu Đorđeviću, Draganu Maksiću i Milanu Dušiću, optuženima za učešće u planiranju terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora, juče je produžen pritvor. Odluku je donijelo vanraspravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici.
Dikiću i ekipi produžen pritvor
Portal AnalitikaIzvor

Odluka

- Odlučujući o predlogu Specijalnog državnog tužilaštva za produženje pritvora okrivljenima D. B., Č. M., M. B., D. M., Đ. S. i M. D. nakon podizanja optužnice, vanraspravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je pritvor okrivljenima D. B., Č. M., M. B., D. M., Đ. S. i M.D – navodi se u saopštenju ovog suda. Kako se dodaje, pritvor po ovom rješenju može trajati do dalje odluke suda, s tim što je vijeće suda dužno da po službenoj dužnosti svakih trideset dana do stupanja optužnice na pravnu snagu ispita da li još uvijek postoje razlozi za pritvor. Protiv ovog rješenja može se izjaviti žalba Apelacionom sudu Crne Gore u roku od tri dana od dana prijema rješenja. D

an ranije, Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu optužnicu protiv 14 okrivljenih za organizovanje i učešće u terorističkim napadima, planiranim za 16. oktobar prošle godine, na dan parlamentarnih izbora. Optužnicom su obuhvaćeni dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov; srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević; trojica crnogorskih državljana – lideri Demokratskog fronta AndrijaMandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a. Protiv Podgoričanina Ananija Nina Nikića, koji je u ekstradicionom pritvoru u Rusiji, odvojen je postupak i njegovo ime će se naći na optužnici kada bude dostupan crnogorskim istražiteljima.

Uloge

Optužnica protiv okrivljenih napisana je na više od 120 strana, a u narednih 15 dana očekuje se da sutkinja Suzana Mugoša zakaže ročište za razmatranje zakonitosti i utemeljenosti optužnog akta. Prema naredbi za sprovođenje istrage, dvojica ruskih obavještajaca, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, organizovali su više grupa na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije s ciljem „vršenja neodređenog broja krivičnih djela terorizam“ i krivičnih djela ,,ubistvo najviših predstavnika Crne Gore“. Značajnu ulogu u kriminalnoj organizaciji, prema aktu Tužilaštva, imali su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević. Trebalo je da oni pozovu svoje pristalice na nasilan ulazak u Skupštinu. Okrivljenom Kneževiću i Mandiću na teret se stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić, član Ravnogorskog pokreta Predrag Bogićević i pripadnik organizacije Zavetnici Nemanja Ristić optuženi su za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije. U ovom postupku doneseno je devet pravosnažnih presuda, a svi okrivljeni su naveli da su na poziv Demokratskog fronta došli u Crnu Goru da bi učestvovali u nasilnom rušenju vlasti.

HRONOLOGIJA

15 - 16. oktobar: U noći između 15. i 16. oktobra uhapšena je 21 osoba iz Srbije zbog sumnje da su pripremali više terorističkih napada. Četrnaest osumnjičenih je zadržano u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, dok je sedam nakon saslušanja pušteno.

1. novembar: Srpski državljanin Aleksandar Saša Sinđelić dobrovoljno je došao u Crnu Goru, a nakon saslušanja određen mu je pritvor od 30 dana.

17. novembar: Specijalno državno tužilaštvo proširilo je istragu na ruske državljane, četrdesetpetogodišnjeg Eduarda Širokova (Šišmakov) i tridesetšestogodišnjeg Vladimira Nikolajeviča Popova. Istraga je proširena i na trojicu srpskih državljana - Predraga Bogićevića, Nemanju Ristića i Miloša Jovanovića.

21. novembar: Srpskom državljaninu Aleksandru Sinđeliću dodijeljen status svjedoka saradnika.

5. decembra: Mirko Velimirović uslovno je osuđen u Višem sudu.

6. decembra: Crnogorske vlasti raspisale su potjernice za Eduardom Širokovim (Šišmakovim), Vladimirom Popovim, Nemanjom Ristićem, Predragom Bogićevićem i Milošem Jovanovićem.

7. februar: Mihailo Čađenović, vozač jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića, uhapšen je zbog sumnje da je bio dio logističke mreže koja je pripremala haos na ulicama Podgorice. Istraga je proširena i na Ananija Nina Nikića, ali je on nedostupan našim organima od 9. novembra prošle godine.

13. februar: Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić istragu je proširio i na lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića.

21. februar: Crogorske vlasti raspisale su međunarodnu potjernicu za Ananijem Nikićem.

20. mart: Svjedok saradnik Aleksandar Sinđelić saslušan u Specijalnom tužilaštvu, naveo da je bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić trebalo da preda jedan kriptovani telefon političaru iz Demokratskog fronta, koji govori ruski jezik, da bi komandovao akcijom nasilnog ulaska u zgradu Skupštine.

2. april: Ananije Nikić uhapšen u Rusiji, u regiji Rostov, po potjernici NCB Interpol Podgorica.

13. april: Specijalno državno tužilaštvo dostavilo Višem sudu optužnicu protiv 14 okrivljenih koji se terete za pripremanje terorističkih napada planiranih za 16. oktobar prošle godine.

Pobjeda

Portal Analitika