Region

Plenković traži od Slovenaca da vrate stari režim na granici

Moj apel je bio vrlo jasan - da i slovenačka policija pređe sa sistemske na ciljane kontrole, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.
Plenković traži od Slovenaca da vrate stari režim na granici
Portal AnalitikaIzvor

On je, komentarišući saobraćajne gužve na granicama, dodao da je slovenački premijer Miro Cerar pokazao razumijevanje za to, piše portal Indeks.

"Moj apel je bio vrlo jasan - da i slovenačka policija pređe sa sistemske na ciljane kontrole, što bi bio povratak na dosadašnji režim prelaska granice i rezultiralo manjim gužvama i čekanjima na graničnim prelazima", rekao je Plenković.

Dodao je da je sa slovenačkim premijerom u svakodnevnom kontaktu kao i da je Cerar pokazao razumevanje u vezi sa neodrživošću sistemske kontrole prelaska granice, pogotovo uoči uskršnjih praznika i početka turističke sezone.

Plenković je istakao da nakon toga sa svim drugim partnerima mora da pronađe dugotrajno rješenje koje će Hrvatsku dovesti u položaj da se priprema za "Šengen".

"Naći ćemo i institucionalne i pravne metode da spriječimo ovakve situacije u budućnosti, a istovremeno smo spremni da damo svoj doprinos u sprječavanju terorizma i kvalitetnoj kontroli naših granica prema zemljama koje još nisu u EU", rekao je hrvatski premijer.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika