Region

Još jedan protest u Beogradu

Protest "Protiv diktature" u Beogradu, iako je prije dva dana najavljena "pauza" do idućeg utorka, održava se i danas.
Još jedan protest u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Protest je održan sa, kako sami učesnici kažu, znatno manje ljudi, ali sa idejom da "se ne prekida", odnosno da se održi kontinuitet.

Okupljanje je počelo oko 18.00 sati ispred Doma Narodne skupštine, a zbog broja učesnika saobraćaj nije odmah zaustavljen, već nešto kasnije, kada su se okupili u dovoljnom broju.

Kolonu predvode dobošari, a na čelu su učesnici koji nose veliki transparent "Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava".

Učesnici protesta duvaju u pištaljke i nose transparente "Protiv terora vlasti", "Vučič demokrata, ja diktator", "Ne damo", "Bori se za bolje sutra".

Učesnici protesta "Protiv diktature" nakon okupljanja ispred Doma Narodne skupštine Srbije prošetali su večeras pored Skupštine Beograda, Terazijama, na kratko se zaustavili na Trgu Republike i Svetogorskom ulicom nastavili do Takovske, gdje su ispred zgrade RTS-a sjeli na kolovoz i uzvikivali "Dolje diktatura" i pjevali "Onesvijesti se".

Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se niko zvanično ne obraća.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici "Protiv diktature", studenti zahtijevaju smjenu političke elite na čelu s Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smjenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tijela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smjeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrješenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promjenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahtjeva, a to je 17. april.

Protesti "Protiv diktature" počeli su u ponedjeljak, 3. aprila, dan poslije izbora.

Izvor: b92.net

Foto: Tanjug

Portal Analitika