Politika

Janjušević: Ulazak u NATO može biti velika šansa za opoziciju

Ulaskom Crne Gore u NATO biće zatvorena tema koja je vlastima služila kao klasičan instrument podjela i bila paravan za guranje suštinskih tema u drugi plan, što može biti velika šansa za opoziciju, ocijenio je politički analitičar Dragiša Janjušević.
Janjušević: Ulazak u NATO može biti velika šansa za opoziciju
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da bi politička kriza koja je doživjela posebnu dimenziju nakon oktobarskih izbora trebalo da uđe u fazu rješavanja.

Janjučević je kazao da osim poluprazne Skupštine postoji i degradacija političkog i izbornog sistema kroz lokalne izbore u Nikšiću.

"Ulaskom u NATO bila bi zatvorena jedna tema koja je vlastima služila kao klasičan instrument podjela i bila savršen paravan za guranje suštinskih tema u drugi plan. Kada se stavi tačka na ovaj proces očekujem dinamiku koja će kvalitativno otvoriti prostor za tranziciju jednog sistema koji traje 27 godina", rekao je Janjušević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, okončanje NATO priče i prijem Crne Gore u Alijansu, može biti velika šansa za opoziciju.

"Demokratska partija socijalista (DPS) će vjerovatno od istih struktura koje su je protežirale da kormilari NATO pričom biti pritisnut da rješava veliku političku krizu u zemlji. Pitanje je kako bi opozicija mogla to iskoristiti s obzirom da ima različite pristupe u borbi protiv vlasti", kazao je Janjušević.

Prema njegovim riječima, do sada politička praksa pokazuje da opozicija nije umjela da rukovodi krizama kada joj se otvarala takva situacija.

"U slučaju da bude jedinstvena i nastupi sa jedinstvenom Platformom prema vlastima imala bi velike šanse da recimo na proljeće 2018. imamo predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore u svim opštinama", ocijenio je Janjušević.

On smatra da formiranja prelazne vlade, odnosno ulaska dijela opozicije u vlast, zavisi od jedinstvenog stava opozicionih partija, koji "nekad izgleda nemoguć i pored činjenice da DPS vlada 27 godina".

"Opozicija ne može doći do fer izbora bez prelazne vlade. Za prelaznu vladu je potrebno vrijeme makar od godinu, a ne četiri mjeseca kao pred oktobarske izbore. Opozicija mora naći zajednički modalitet za prelaznu vladu ukoliko želi vanredne izbore koji bi bili održani koliko-toliko u fer atmosferi", rekao je Janjušević.

Upitan kako će ulazak Crne Gore u NATO uticati na saradnju opozicionih subjekata, imajući u vidu da je članstvo u Alijansi jedno od pitanja koje ih je dijelilo, Janjušević je rekao da taj programski motiv nesalganja u opoziciji nije toliko očigledan i konfliktan koliko su drugi motivi u pitanju.

"Prije svega takmičenje u držanju primata ko je najača opozicona grupacija i ko će nametnuti svoju strategiju i opozicioni put oko kojeg treba da se okuplja opozicija.Partikularni pristup koji ima opozicija u uskom posmatranju da li im se osipa biračko tijelo ili dolazi od drugih opozicionih partija, nažalost, glavni je motiv u donošenju odluka", rekao je Janjušević.

On je ocijenio da opozicija mora izaći iz tog uskog okvira percepcije i biti u funkciji očekivanja svog biračkog tijela a to je smjena aktualne vlasti-

Janjušević je kazao da je opozicija dobru priliku koja je proizvedena jedinstvom bojkota državnog parlamenta počela da razvodnjava pristupom na lokalnim izborima.

"Da je odlučila da bojkotuje lokalne izbore u ovoj izbornoj godini mnogo bi bila bliže rješenju nego sada. Pristup osvajanja »grad po grad »je više nego politički naivan u situaciji kada imamo ovoliku prezaduženost opština, zakonodavnu osakaćenost, u smislu oduzimanja nadležnosti dugi niz godina, i njihovu brutalnu kontrolu od Vlade", rekao je Janjušević.

On je ocijenio da takav pristup više liči na potrebu da opozicija ne izgubi konekciju sa lokalnim budžetima nego da se dođe do političkog cilja na državnom nivou.

"Kao i za sve velike pobjede potrebne su velike žrtve. Opozicija je morala žrtvovati ove lokalne izbore da bi stekla kredibilitet nekog ko upravlja političkom krizom", rekao je Janjušević.

Na pitanje kako ocjenjuje političku situaciju u Crnoj Gori, Janjušević je ocijenio

da su svi politički značajni akteri u nekom problemu, bilo oni na vlasti bilo u opoziciji.

Janjušević smatra da su svi u deficitu sa kvalitativnijim pristupom politici, bilo kroz ideološka, programska, kadrovska, ili neka druga rješenja.

"Generalno ono što nedostaje jeste snažan građanski politički izraz kroz formu političkog subjekta. Mislim da šanse koje su postojale neoprostivo loše su prokockane", rekao je Janjušević i dodao da ono što se danas zove »gradjansko« u političkom smislu gotovo da ne postoji ili je usitnjeno na nivou cenzusa.

Prema njegovim riječima, ostale partije pripadaju onim mekšim ili tvrđim formama nacionalnog, independističkog, unionističkog ili NATO, odnosno anti-NATO izraza.

"Prostor za građansko i dalje postoji ali je, naravno, kao i za sve drugo potrebno dosta bitnih faktora sklopiti u jedan kvalitetan koncept da bi to bila uspješna priča. Jedino takva opcija bi mogla biti početak političkog preporoda Crne Gore, a samim tim ekonomskog, socijalnog, kulturnog i svakog drugog", zaključio je Janjušević.

Izvor: Mina

Portal Analitika