Društvo

Majke se vraćaju sa naknada na penzije

Od oko 20 hiljada majki koje primaju naknade za troje i više djece, za sad njih 266 se vratilo na stare penzije, saopštio je direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dušan Perović.
Majke se vraćaju sa naknada na penzije
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao Dnevnim novinama da zahtjevi majki sa troje i više djece za povratak na penzije koje su prethodno primale svakodnevno pristižu u Fond PIO.

“Do ovoga trenutka 266 žena koje su primale naknade po osnovu rođenja troje i više djece vratilo se na penzije koje su zamrzle kada im je pružena mogućnost primanje nadoknada”, naveo je Perović.

Nakon što je prošle godine na snagu stupio izmijenjeni Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji im je omogućio primanje nadoknade, 4.761 majka zamrzla je penziju. 

Za povratak na takozvano “odmrzavanje”, kako je Perović ranije saopštio, potrebno je da se Fondu dostavi dokaz o prestanku prava na dobijanje naknade, nakon čega se podnosi zahtjev za uspostavljanje prava na penziju. 

Od dana kada se podnese zahtjev, utvrđuje se i donosi novo rješenje, a penzije se isplaćuju redovno kad i svim ostalima.

Vlada je krajem prošle godine usvojila prijedlog budžeta za 2017. godinu u sklopu kojeg je donešena odluka o smanjenju naknada za majke, a kroz izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti. 

Prema toj odluci, primanja od 336 eura smanjena su na 264, a ona od 192 eura na 144.

 

MINA

Portal Analitika