Abiznis

Sosijete banku neće kupiti OTP

Sosijete ženeral banka Montenegro neće biti prodata OTP, odnosno Crnogorskoj komercijalnoj banci - saopšteno je Pobjedi nezvanično iz pouzdanih izvora.
Sosijete banku neće kupiti OTP
Portal AnalitikaIzvor

Iz Centralne banke Pobjedi su juče kazali da ovaj regulator od Sosiete banke nije dobio nikakav formalan zahtjev o povlačenju sa crnogorskog tržišta.

- Menadžment Sosijete ženeral banke, u sklopu svoje strategije povlačenja ove grupacije iz regiona razmatra mogućnost prodaje svoje banke u Crnoj Gori. Da li će i kada do toga doći, biće odluka menadžmenta ove grupacije. A do sada CBCG nije dobila nikakav formalan zahtjev – rečeno je redakciji Pobjede iz CBCG.

Iz CBCG su kazali da ukoliko dobiju zahtjev za spajanje banaka razmotriće sve relevantne zakonske propise i efekte takve transakcije i donijeti odgovarajuću odluku.

- Procesi dolaska novih banaka, spajanja i povlačenja banaka su uobičajeni u tržišnim ekonomijama. Bilo ih je i vjerovatno će ih biti u budućnosti. Ovakvi procesi se sprovode na način da ne ugrožavaju deponente. I kao što zbog toga ni u prošlosti nijesu bili ugroženi deponenti, neće ni u budućnosti, jer postojeća banka nastavlja svoje poslovanje u sklopu neke druge banke ili samostalno – objasnili su iz CBCG ali i podsjetili da su najave o mogućem povlačenju Sosijete šeneral banke prisutne već duže.

Iz ove instiutucije su naveli da u posljednjih godinu dana depoziti ove banke bilježe rast u odnosu na isti period prethodne godine u iznosu od okvirno 12 miliona eura. Na kraju su iz CBCG pojasnili da su banke privredna društva u privatnom vlasništvu i njihovi akcionari imaju pravo da, u skladu sa zakonskim propisima, raspolažu svojom imovinom na način kako oni smatraju da je najsvrsishodnije.

- CBCG će sa druge strane, izvršavati svoja zakonska ovlašćenja na način kojim će podsticati i čuvati stabilnost finansijskog sistema Crne Gore – ističu iz CBCG.

Podsjetimo da je redovna skupština akcionara Sosijete banke zakazana za 17. maj ove godine na kojoj će se razmatrati odluka o raspodjeli dobiti kompanije. U dnevnom redu se ne pominje prodaja banke niti je predviđeno da se o tome raspravlja. Dioničari će, kako je predviđeno dnevnim redom, razmatrati i godišnji izvještaj o poslovanju banke sa mišljenjem revizora…

Ova banka radi na velikim projektima i ima ambiciozan plan za ovu godinu. I dalje je vodeća sa neto kreditima u Crnoj Gori. U prvom kvartalu ove godine, kako saznajemo, zabilježen je rast kreditnog portfolia od preko 8 odsto – u poslovanju sa stanovništvom i privredom.

Podsjetimo da je guverner Radoje Žugić, ranije kazao da Sosijete definitivno odlazi sa crnogorskog tržišta. On je dodao da bi u CBCG željeli da ona ostane zasebni pravni entitet, ali i da će se, ako to ne može, naći aspekti koji su najodrživiji za stabilnost monetarnog sistema. On je naveo da CBCG analizira potencijalne reperkusije spajanja Sosijete ženeral Montenegro banke i CKB, kao i da će se prema tome odnijeti krajnje odgovorno.

Pobjeda

Portal Analitika