Politika

Ništa od deklaracije o pomirenju Srba i Bošnjaka

Rad na izradi kontroverzne deklaracije o pomirenju Srba i Bošnjaka je obustavljen i postoje velike šanse da taj dokument nikada ne bude javno objavljen, saznaje Pobjeda.
Ništa od deklaracije o pomirenju Srba i Bošnjaka
Portal AnalitikaIzvor

Više izvora Pobjede bliskih Demokratskom frontu saopštilo je da se na izradi dokumenta stalo nakon što nije održan najavljeni sastanak Muamera Zukorlića s liderima Demokratskog fronta u Beogradu, a koji je najavio bivši sandžački muftija a sadašni poslanik u Skupštini Srbije.

Sastanak

Zukorlić je sastanak sa liderima Fronta najavio početkom februara u izjavi za Pobjedu, ali do njega ipak nije došlo.

- Sastanak je bio planiran u Skupštini Srbije ali se ipak nije desio. Očigledno je da se Zukorlić predomislio zbog pritiska srpskog državnog vrha, ali i vrlo male podrške izradi tog dokumenta među bošnjačkim intelektualcima na sjeveru Crne Gore, rekao je izvor Pobjede.

Kao osoba koja je uključena u rad na izradi Deklaracije u javnosti se pominjao i predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanović ali je međutim on u izjavi za Pobjedu demantovao te navode.

- Nemam nikakve veze sa tom deklaracijom - rekao je kratko Šahmanović.

Predsjednik opštine Plav je u januaru zajedno sa liderima DF-a Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem boravio u posjeti Čečeniji, gdje je prilikom susreta sa njihovim liderom Ramzanom Kadirovom ipak bilo riječi o izradi deklaracije.

Šahmanović je prije nekoliko dana u izjavi za lokalnu Televiziju Sandžak saopštio da takve deklaracije nijesu potrebne.

Pitanje

U nacrtu te deklaracije koji je objavila Pobjeda navodi se da srpsko i bošnjačko nacionalno pitanje nije riješeno.

- Vlast u Crnoj Gori nije htjela do sada da otvori dijalog o tom problemu, već je povremenom zloupotrebom pojedinih političara iz reda obje nacionalne zajednice simulirala tzv. građanski koncept društva kojim se prikrivala drska diskriminacija i nasilna asimilaciona politika režima, mi dolje potpisani srpski i bošnjački intelektualci tražimo od političkih predstavnika bošnjačkog i srpskog naroda da prevaziđu dosadašnje podjele i odsustvo bilo kakve saradnje, već da otpočnu zajednički da rade na rješavanju onih pitanja i problema koji su od obostranog interesa za ova dva naroda - navodi se u Deklaraciji.

,,Arhivirana“ i deklaracija o pomirenju Srba i Crnogoraca

Poput deklaracije o pomirenju Srba i Bošnjaka, ,,arhivirana“ je i deklaracija o pomirenju Srba i Crnogoraca u čijoj izradi su 2012. godine, osim Mandića, aktivno učestvovali i vlasnici Vijesti Miodrag Perović i Željko Ivanović, kao i lider Demosa Miodrag Lekić.

- Polazeći od ravnopravnosti građana i naroda, uzimajući u obzir da Srbi u Crnoj Gori čine više od 15 odsto populacije, dopuniti član 79 Ustava tako da se otkloni mogućnost da Srbi u Crnoj Gori budu prepoznati i tretirani kao nacionalna manjina - navodi se u deklaraciji, koja osim kratkotrajnog medijskog nije proizvela neki društveni efekat u Crnoj Gori.

Pobjeda

Portal Analitika