Politika

Marković zadovoljan radom Vlade: 14 od 18 ministarstava ima stoprocentan učinak

Vlada Crne Gore je na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za prvi kvartal 2017., prema kojem je učinak Vlade 90,6 odsto planiranog, pri čemu 14 od 18 ministarstava imaju učinak 100 odsto.
Marković zadovoljan radom Vlade: 14 od 18 ministarstava ima stoprocentan učinak
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Duško Marković je rekao u diskusiji da je više nego zadovoljan efikasnošću Vlade, i to ne samo na osnovu statističkih pokazatelja, već i iz onoga što su ključni elementi rada Vlade. Kao posebne uspjehe premijer je istakao timski rad, solidarnost i postignute rezultate, posebno na poljima obezbjeđivanja političke, ekonomske i bezbjednosne stabilnosti.

„Na svim tim elementima pokazujemo i snagu i istrajnost i hrabrost. Pokazali smo kompaktnost, jedinstvo i političku i profesionalnu solidarnost pred svim pitanjima koja su bila postavljena pred Vladu, i programskim i onim nametnutim, dnevno političkim, kojih je čak bilo više od programskih. Odgovarali smo kao tim, bili jedinstveni i imali jasan pristup. Nijesmo se kolebali“ – rekao je predsjedniik Vlade.

Marković je istakao da je Vlada pored ispunjavanja programskih obaveza nastojala da promijeni i stanje u društvu, prije svega mijenjajući ustaljenu političku praksu.

„Vlada je posebno bila fokusirana da stvori uslove za kvalitetan razvoj i valorizaciju našeg ekonomskog potencijala“ – rekao je premijer dodajući da je potvrda ovakvog pristupa sve veća zainteresovanost renomiranih investitora za našu zemlju.

Govoreći o planu finansijske konsolidacije predsjednik je posebno istakao rad Vlade na povećanju finansijske discipline i odgovornosti.

„Uhvatili smo se u koštac s poreskim dugom, krenuli smo u to. Vlada se suočava sa ovim teškim pitanjima i šalje jasne poruke svima, a prije svega onima na ekonomskom terenu koji su mislili da su nedodirljivi“ – rekao je on, dodajući je rezultat takvog pristupa, među ostalim, i povjerenje međunarodnih partnera.

„Vjeruju nam Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond“ – konstatovao je na sjednici Marković.

1304vlada2

„Bande dobile snažan udarac“

On je istakao povećanje stepena bezbjednosti.

„Ova Vlada je uvela novi pristup kad je u pitanju naša opšta sigurnost i bezbjednost. Povratili smo autoritet službama bezbjednosti i policajcima. Danas se sa respektom gleda na svakog policajca. Bande širom Crne Gore dobile su snažan udarac i jasnu poruku. Tako, i još odlučnije, biće i u budućnosti“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je zaključio da Vlada uprkos nesumnjivim uspjesima mora nastaviti da radi odgovorno i efikasno, rekavši da će i dalje biti zahtjevan prema članovima Vlade.

Utvrđen Predlog zakona potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora

Ispunjavajući svoj dio obaveza u okviru ratifikacionog postupka za formalizaciju ulaska Crne Gore u punopravno članstvo NATO-a, Vlada je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora sa Protokolom uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske i uputila ga Skupštini na usvajanje po skraćenoj proceduri.

U diskusiji je naglašeno da evroatlantska integracija i ulazak u NATO predstavlja jedan od strateških vanjskopolitičkih priporiteta Crne Gore kao najcjelishodniji i ekonomski najopravaniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbjednosne interese za koje su se građani opredijelili na referendumu o obnovi nezavisnosti. Nakon potvrđivanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u od strane svih država članica Alijanse, Crnoj Gori će biti upućen i formalni poziv da pristupi ovoj Organizaciji deponovanjem instrumenta o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora kod Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora.

Vlada je usvojila Prvi kvartalni Izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2017 – 2018. Ocijenjeno je da je ostvaren visok stepen realizacije od 82 odsto planiranih obaveza, dok su preostale obaveze u završnoj fazi, koja se tiče tehničkih detalja ili finalnog usaglašvanja.

1304vlada3

Usvojen je i Peti polugodišnji izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme pravosuđa 2014-2016. Vlada je konstatovala da se planirane aktivnosti, od kojih se 92 odsto odvija u kontinuitetu, sprovode uspješno i planiranom dinamikom.

Na sjednici je donijeta Odluka o donošenju Državne studije lokacije „Dio sektora 22“ Tivat. Cilj Studije je stvaranje uslova za izgradnju kroz izradu relevantne planske dokumentacije, kako bi se integralno sagledali i analizirali svi elementi namjene i organizacije korišćenja prostora, u cilju zaštite i podsticanja daljeg održivog razvoja šireg područja.

Vlada je usvojila Program za unapređenje inovativnosti u malim i srednjim preduzećima za 2017.  Program predviđa finansijsku šemu podrške malim i srednjim preduzećima u prerađivačkoj industriji na principu sufinansiranja dijela troškova angažovanja eksternih konsultanata za realizaciju inovativne aktivnosti preduzeća.

Na kraju sjednice ministarka ekonomije Dragica Sekulić je podnijela usmenu Informaciju o uticaju situacije u Agrokor grupi na privredna društva u Crnoj Gori. Ministarka je saopštila da, prema izvještajima nadležnih institucija, kompanije Mercator Crna Gora i Ledo Crna Gora koje su u sastavu Agrokora posluju stabilno, sve finansijske obaveze prema zaposlenima, državi, dobavljačima i drugim partnerima izmiruju u skladu sa zakonom i planiranim rokovima, te da ne postoji bojazan da bi njihovo poslovanje moglo biti ugroženo.

Foto: gov.me

Portal Analitika