Politika

Brajović sa njemačkim poslanicima: Crna Gora je stabilizujući faktor u regionu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sastao se danas sa poslanicima parlamenata njemačkih pokrajina Hesen i Brandenburg, Manfredom Pencom i Gordonom Hofmanom, kao i šefom fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru, Norbertom Bekman-Dirkesom. Tim povodom, predsjednik Brajović je pozdravio sveukupnu međudržavnu saradnju Crne Gore i SR Njemačke i istakao važnost intenzivnog političkog dijaloga na svim nivoima.
Brajović sa njemačkim poslanicima: Crna Gora je stabilizujući faktor u regionu
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o političkim temama, poput aktuelne situacije u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu, i konstatovali jasnu posvećenost naše zemlje integrativnim procesima i regionalnoj saradnji. Zaključeno je da Crna Gora, uprkos svojoj veličini, predstavlja stabilizujući faktor u regionu.  Gosti iz Njemačke su ocijenili neobičnim neizvršavanje obaveza opozicionih poslanika u Skupštini prema građanima koji su ih birali. Oni su takođe istakli da u njemačkoj javnosti treba snažnije promovisati značajne rezultate Crne Gore u evropskim i evroatlantskim integracijama.

Predsjednik Brajović je naveo da je jedan od najvažnijih ciljeva ostvaren 2006. godine obnavljanjem državnosti Crne Gore, te da je sljedeći korak predstojeće punopravno članstvo u NATO Savezu,  koje donosi dugoročnu  stabilnost državi i daje doprinos sigurnosti Zapadnog Balkana.

"Evropska perspektiva Zapadnog Balkana mora ostati među prioritetima Evropske unije, jer je uspjeh politike proširenja osnov dugoročne stabilnosti Evrope", istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Kao veoma značajan naveden je nastavak dinamike otvaranja poglavlja,  kao i podrška individualnim dostignućima i afirmaciji zemalja pojedinačno na putu ka Evropskoj uniji.

 Predsjednik Brajović je istakao zainteresovanost da se pored razvijene saradnje i političkog dijaloga na Saveznom nivou, unaprijedi parlamentarna kao i ekonomska, kulturna i naučna saradnja sa saveznim pokrajinama. Značajan korak u tom pravcu, bila je nedavna posjeta Crnoj Gori predsjednika Parlamenta pokrajine Hesen, Norberta Kartmana.

 Predsjednik Skupštine je pozdravio i dosadašnje inicijative u oblasti obrazovanja i ponuđene programe stipendiranja crnogorskih studenata i drugih vidova edukacije u kojima učestvuje i fondacija Konrad Adenauer. Preko svoje kancelarije u Podgorici Fondacija uspješno realizuje projektne aktivnosti unapređenja parlamentarne demokratije i snaženja institucija, zatim podrške procesu evropskih integracija i reformama u oblasti vladavine prava.

 

 

Portal Analitika