Abiznis

Uspješno završen još jedan postupak dodjele radio-frekvencija

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost uspješno završava još jedan postupak dodjele odobrenja za korišćenje radio-frekvencija, ovog puta iz opsega 3,5 GHz koje se koriste za potrebe fiksnog bežičnog pristupa (WiMAX).
Uspješno završen još jedan postupak dodjele radio-frekvencija
Portal AnalitikaIzvor

Nakon obavljenih javnih konsultacija i pripreme strategije dodjele za radio-frekvencije iz ovog opsega, Agencija je na na sjednici Savjeta od 14. 02. 2017. godine donijela Odluku o pokretanju postupka javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 3400-3600 MHz za realizaciju javne fiksne/mobilne elektronske komunikacione mreže. Odlukom je bilo propisano da se javno nadmetanje sprovodi metodom aukcije spektra u formatu jednokružnog nadmetanja putem zatvorenih ponuda (single round sealed bids auction).

Otkup i preuzimanje Dokumentacije za javno nadmetanje su izvršila tri subjekta i to: Društvo za telekomunikacije "M:Tel" D.O.O. Podgorica, "Telenor" D.O.O. Podgorica, i "Crnogorski Telekom" A.D. Podgorica. Aukcija spektra je sprovedena dana 29. 03. 2017. godine, a jedini učesnik i ujedno pobjednik na aukciji je bilo Društvo za telekomunikacije "M:Tel" D.O.O. Podgorica.

Na osnovu podnešenih ponuda, primjenom utvrđenih aukcijskih pravila, određene su pobjedničke ponude i iznos jednokratne naknade za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija. Shodno sprovedenom postupku, Savjet Agencije je donio Odluku o izboru ponuđača "M:Tel" D.O.O. Podgorica na osnovu koje će, nakon što ovo privredno društvo uplati iznos od 77.400,00 € u Budžet Crne Gore, biti izdato odobrenje za korišćenje radio-frekvencija iz predmetnog opsega i za naredni period od 5 godina.

Ovakvim ishodom aukcije omogućeno je da Društvo za telekomunikacije "M:Tel" D.O.O. Podgorica nastavi pružanje usluga svojim postojećim BWA korisnicima do konačne migracije na druge mreže/tehnologije, koja se očekuje u narednom periodu. Sa druge strane ovom društvu je data mogućnost da razvije, testira i implementira nove tehnologije radio pristupa u periodu od narednih 5 godina, s ciljem očuvanja i unapređenja konkurencije na tržištu elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori. Primijenjenom strategijom dodjele Agencija je omogućila da se u narednom periodu valorizuje opseg koji je na globalnom nivou harmonizovan za korišćenje od strane IMT sistema i identifikovan kao jedan od opsega pogodan za razvoj 4G i 5G mobilnih mreža (npr. LTE/LTE Advanced), zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika