Politika

DF: Odazvaćemo se na svaki poziv suda

Lider Nove i funkcioner Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, kazao je da ga ne iznenađuje optužnica Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), dodavši da će se on i Milan Knežević odazvati svakom sudskom pozivu. Mandić je rekao da ne očekuje da će im se suditi u skladu sa zakonom, istakavši da su glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i tužilac Saša Čađenović najbolji dokaz da u Crnoj Gori ne postoje nezavisne institucije.
DF: Odazvaćemo se na svaki poziv suda
Portal AnalitikaIzvor

- Juče smo imali medijsku artiljerijsku pripremu za predaju optužnice kojom smo obuhvaćeni. Što god dođe, mi smo mu naredni. Analiziraćemo onoga kome će biti dodijeljen naš slučaj. Nemamo dileme da je riječ o montiranom procesu kako bi se umanjila snaga DF-a i kako bi se režim obračunao sa opozicijom. Danas se pojavio tekst u Danu vezan za odnose Deripaske i Đukanovića. Postoje čvrsti dokazi o kriminalnim radnjama i podmićivanju najodgovornijih funkcionera Crne Gore u vrijeme održavanja referendma. Nemamo dilemu da član kriminalne organizacije Milivoje Katnić ne smije ništa uraditi po tom pitanju – istakao je Mandić na konferenciji za medije.

On je poručio da će se funkcioneri DF-a odazvati na svaki sudski poziv, ali da će prvo sačekati da li će Viši sud potvrditi optužnicu.

- Ona se temelji na iskazima dvojice ljudi: jednog, koji je opovrgao svoj iskaz – Velimirovića; drugog, koji je počinio krivično djelo i koji je osuđen na 21 godinu robije u Hrvatskoj – Sinđelića. Kriminalna organizacija je napravila čitav niz grešaka, njihova djela su razotkrivena i o stepenu toga najbolje govori iskolačeno lice Đukanovića – saopštio je Mandić i dodao da će ''ova farsa ostati da se pamti u Crnoj Gori''. 

On je najavio da će advokatski tim DF-a uložiti žalbu na odluku o pritvoru Mihaila Čađenovića, te da očekuje da on uskoro bude na slobodi.

- Očekujemo da će se zaustaviti tortura i njegovo mučenje, jer on nema nikakve mogućnosti da utiče na suokrivljenog Ananija Nikića koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Rusiji. Ujedno, sabiramo sva dokumenta koja nam stižu i objašnjavaju zašto Katnić ovo radi – poručio je Mandić.

Bulatović: Ne odustajemo od protesta

Funkcioner DF-a Predrag Bulatović, smatra da se državni udar desio da bi DPS ostvario parlamentarnu većinu na izborima i da bi se ostvarilo članstvo Crne Gore u NATO-u. On je naveo da očekuje da Viši sud neće potvrditi optužnicu.

- DF smatra da su institucije u Crnoj Gori urušene. Odazivali smo se i odazivaćemo se na sve pozive, pa i na politički montiran proces za koji nema nijednog dokaza. Od momenta kada je ta kriminalna organizacija htjela da uhapsi Mandića i Kneževića formirali smo advokatski tim na visokom nivou i svaki potez koji smo povukli je pravno valjan – rekao je Bulatović, ne precizirajući ko su članovi advokatskog tima.

On je istakao da od danas nijedan, kako je rekao, navodni dokaz, neće moći da se fabrikuje jer je sve dostavljeno Višem sudu.

- Bez obzira što sumnjamo u pravosuđe, vodićemo pravnu borbu na javnoj sceni. Pitanje je šta će DF dalje raditi? Čekali smo ovu optužnicu da krenemo u ozbiljnu političku borbu. Poručujemo kolegama iz opozicije da bojkot parlamenta treba da nastavimo. Ne odustajemo od organizacije protesta, ali protesta koji će imati za cilj ponavljanje izbora. Ne organizujemo proteste zbog sudskog progona DF-a – podvukao je Bulatović.

Mandić je dodao da će protesta DF-a biti, bez obzira da li će im se pridružiti opozicione kolege. Kada su u pitanju anti-NATO protesti, on je najavio da će oni biti predmet posebne konferencije za medije.

Medojević: Katnić, Đukanović i Marković da se ne igraju s vatrom

Lider Pokreta za promjene (PzPNebojša Medojević, rekao je da u prilog apsurdnosti optužnice SDT-a najbolje govori činjenica da on njome nije obuhvaćen. 

1304df2

- Prisustvovao sam svakoj aktivnosti i sastanku kojem su prisustvovali Mandić i Knežević. Zašto bivši vojni obavještajac KOS-a Katnić nije podigao montiranu optužnicu protiv mene? Ovo je treći državni udar koji ova vlast organizuje u posljednjih 27 godina, upravo zbog ostanka na vlasti. Prvi se dogodio 1992. godine i napravljen je protiv bošnjačkog naroda. Drugi je bio 2006. i bio je usmjeren protiv albanskog. Ovo je treći put, i ja nisam obuhvaćen optužnicom zato što sam Crnogorac i suverenista, i zbog toga što se PzP zalaže za članstvo u NATO-u. Treći udar je usmjeren protiv srpskog naroda i njime se želi razbiti DF – smatra on.

Pokretanjem optužnice protiv funkcionera DF-a Katnić, prema riječima Medojevića, "radi vrlo opasne stvari''.

''Ovim se izaziva nestabilnost. Kao Crnogorac, želim da upozorim Katnića, Đukanovića, Markovića i sve velike Srbe s početka devedesetih da se ne igraju s vatrom. Ne napada se DF zbog veza s Rusijom. Da je tako, bili bi uhapšeni Đukanović i Roćen. Mi smo nevini i ispravni. Ovo je napad na srpsku nacionalnu zajednicu i mislim da ovdje ima prostora da se oglase državni organi Srbije. Katnić, Đukanović, (Zoran) Pažin i (Vladimir) Popović moraju da znaju da ovdje nisu ljudi profila Marovića, već oni koji su spremni da podnesu žrtvu zbog istine. Milivoje Katniću – samo jako – poručio je Medojević.

Konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Nove u Podgorici nije prisustvovao funkcioner Fronta Milan Knežević. Mandić je pojasnio da lider Demokratske narodne partije (DNP) ima privatne obaveze i da se nalazi van zemlje, te da se "smijao kada sam mu javio da je podignuta optužnica".

Foto: M. Babović

Portal Analitika