Društvo

Mihailović: Prisila na vakcinisanje podstiče dodatne sumnje

Predsjednica udruženja Roditelji, Kristina Mihailović je za Portal Analitiku rekla da bi svako trebalo da odluči želi li da vakciniše svoje dijete i da se ne smije ukidati pravo na izbor.
Mihailović: Prisila na vakcinisanje podstiče dodatne sumnje
Portal AnalitikaIzvor

"Ovakve kazne i kršenje prava na zdravlje, obrazovanje djece i prava na slobodan izbor teško da možemo da prokomentarišemo pozitivno. Ukoliko djeca ne budu mogli da idu u školu, a škola je obavezna, krši se Ustav, a zakon ne može da bude viši od ustava", kazala je Mihailović.

Ona je dodala da je najbitnije da roditelji dobiju prave informacije i na osnovu toga odluče žele li da vakcinišu djecu.
"Informacije treba da pruži stručno lice, ljekari...Ovakav način prisile na vakcinisanje samo podstiče dodatne sumnje u samu vakcinaciju", rekla je Mihailović.

Iz Ministarstva zdravlja su, i pored mišljenja ombudsmana Šućka Bakovića, koji ih je upozorio da se pravo na boravak djece u vrtićima i školama ne može uslovljavati prethodnom vakcinacijom, jer su pravo na zdravlje i obrazovanje djece garantovani Ustavom Crne Gore, kao i međunarodnom konvencijom, odlučili da roditelji moraju donijeti dokaz da su djeca primila sve vakcine.

Izmjenom zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti uvodi se odredba 27 stav 5, kojom se precizira da su roditelji obavezni da prilikom upisa djece u ustanove dostave i dokaze o vakcinaciji protiv deset zaraznih bolesti tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubeole, virusnog hepatitisa „B”.


I.D.

 
 
Portal Analitika