Društvo

Uspješan nastup ZUNS-a na međunarodnom sajmu u Skoplju

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica(ZUNS) predstavio je ove godine prvi put svoju produkciju na 29. međunarodnom sajmu knjiga u Skoplju koji je održan od 4. do 10. aprila. Nastup je bio veoma uspješan što potvrđuju i osvojena priznanja.
Uspješan nastup ZUNS-a na međunarodnom sajmu u Skoplju
Portal AnalitikaIzvor

Sajam knjiga u Skoplju najposjećenija je manifestacija ove vrste u Makedoniji, koja godišnje okuplja oko 100 izlagača, i koju obično posjeti oko 50.000 posjetilaca.ZUNS je ovu priliku iskoristio da predstavi udžbeničku literaturu za prvi, četvrti i sedmi razred osnovne škole, zatim udžbenike iz jezika i književnosti na albanskom jeziku od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda gimnazije, izborne predmete na crnogorskom i albanskom jeziku, te vanudžbeničku literaturu. Prikazan jei kratki igrani film „Ruske kape”, čiju produkciju potpisuju Ksenija Popović i Filip Đurišić, a koji se bavi temom narkomanije i za cilj ima njenu prevenciju.

Prvi posjetioci štanda ZUNS-a bili supomoćnik ministra kulture u Vladi Republike Makedonije Dragan Nedeljković, koji je i zvanično proglasio Sajam otvorenim, Jelena Milačić, prva sekretarka Ambasade Crne Gore u Makedoniji, Tatjana Perović-Mitrova, šefica Odjeljenja za ekonomska pitanja i turizam u Ambasadi Crne Gore, kao i Medo Balić, predsjednik Saveza iseljenika iz Crne Gore u Republici Makedoniji sa saradnicima.

Štand crnogorskog izdavača posjetili su ambasador Crne Gore u Republici Makedoniji Predrag Mitrović sa saradnicama. Tom prilikom gostovali su i predstavnici NTO Crne Gore iz Ulcinja, koji su se nalazili u Skoplju na Sajmu turizma, predsjednik Crnogorske zajednice u Republici Makedoniji Boris Boro Popivoda i Naser Hot, iz Agencije za promociju i podršku turizmu u RepubliciMakedoniji.Među posjetiocima našli su se i Aleksandar Vasilevski, bivši ambasador Republike Makedonije u Crnoj Gori i Jordan Panev, bivši jugoslovenski i makedonski diplomata, kao i djeca osnovnih škola iz Skoplja. 

Interesovanje za našu produkciju pokazali su i izdavači iz okruženja.Tako su gosti štandabili Andreas Tsouchlaris, suvlasnik firme Binarylogic iz Grčke, i Peđa Đurković, vlasnik izdavačke kuće Data Status iz Beograda. Sa njima je razgovarano o eventualnom početku saradnje na izradi udžbeničke literature.  Predstavnica firme Pickatale SanjaGogova-Kochishi,šefica razvoja elektronskih sadržaja, zajedno sa saradnicimaprezentovalaje elektronske materijale koje pomenuta firma proizvodi kao nastavna sredstva za izučavanje stranih jezika.

Za izdanja ZUNS-a interesovanje su pokazali i predstavnici Saveza iseljenika iz Crne Gore u Republici Makedoniji –ZoranPopović, potpredsjednik Saveza i Mile Gjorgjevski, predsjednik nadzornog odbora.Predstavnici  Zavoda su biblioteci  Saveza iseljenika poklonili komplete udžbenika s radnim sveskama za  Crnogorski jezik kao nematernji za osnovnu školu i gimnaziju. Takođe, poklonili  su im i nekoliko postera s himnom i simbolima Crne Gore.

Uspješno učešće na Sajmu krunisano je prvom nagradom za najbolje ilustrovanu knjigu ili slikovnicu između dva sajma. Ona je Zavodu dodijeljena za knjigu  „Doći ću iz šume čak“ autorke Jelene Martinović-Bogojević, koju je ilustrovala IvanaVujošević, a uredila Nađa Durković. Ovo je, inače, prvo priznanje koje je neko ZUNS-ovo izdanje osvojilo na međunarodnim sajmovima.Knjigu „Doći ću iz šume čak” Zavod za udžbenike i nastavna sredstva realizovao je u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti na Cetinju, a sufinansirana je na konkursu Ministarstva kulture Crne Gore za 2014. godinu. Objavljena je kao dio biblioteke „Zublja“, namijenjene djeci i mladima.

ZUNS je dobio još jedno važno priznanje – Diplomu za uspješno učešće i prezentaciju na Sajmu. U ime organizatora diplomu je uručila izvršna direktorica Sajma Sanja Kondarko.

GOSTI AMBASADE CRNE GORE

Predstavnici Zavoda bili su gosti Ambasade Crne Gore u Republici Makedoniji, gdje su se upoznali sa aktivnostima odjeljenja za ekonomska pitanja i turizam ove ambasade. Tom prilikom oni su upoznaliprisutne sa radom ZUNS-a i planovima za naredni period.

Ambasador Crne Gore Predrag Mitrović izrazio je zadovoljstvo načinom prezentacije i izgledom štanda Zavoda za udžbenike i najavio moguće zajedničke aktivnosti na realizaciji projekata kojima bi se omogućilo da nasljednici građana Republike Makedonije, koji vode porijeklo iz Crne Gore, što bolje upoznaju domovinu svojih predaka.

U POSJETI CENTRALI CRNOGORSKE ZAJEDNICE U REPUBLICI MAKEDONIJI

Predstavnici ZUNS-a posjetili su centralu Crnogorske zajednice u Republici Makedoniji. Onu su svojim sunarodnicima, kao znak male pažnje, poklonili nekoliko svojih izdanja – Crna Gora i velike sile, Kalendar istorije Crne Gore i Decenija nezavisnosti. Takođe, uručili su i nekoliko postera sa himnom i simbolima Crne Gore, na čemu su imčlanovi Zajednice posebno iskazali zahvalnost.

 

Portal Analitika