Muzika

Prva predstavnica Jugoslavije na Pjesmi Evrovizije: Svi su me čudno gledali

Prva pjevačica koja je predstavljala našu zemlju na ovom prestižnom takmičenju 1961. bila je Ljiljana Perović. Njenu pjesmu ”Neke davne zvijezde” napisao je čuveni pjesnik Mika Antić.
Prva predstavnica Jugoslavije na Pjesmi Evrovizije: Svi su me čudno gledali
Portal AnalitikaIzvor

Kada je Ljiljana sa delegacijom stigla u Kan gdje se održavalo takmičenje svi su ih dočekali zvanično i hladno. Svi su se tada pitali što su Jugosloveni na ovo prestižno takmičenje poslali "djecu".

Sa delegacijom je bio i Mika Antić koji je imao vjeru u ovu pjesmu. Kada je dobio broj od garderobe, pohvalio se.

- Pogledajte, broj sa tri trojke. To nešto znači. Vjerujem da ćemo uspjeti. Sjetite se da je uspjeh i to što smo se dovde probili - rekao je on tada.

 

Jugoslavija se te godine našla na osmom mjestu sa devet poena.

- Na takmičenje za Pjesmu Evrovizije u Francusku sam otišla u pratnji Mike Antića, njegove žene Bube, spikerke Saše Novak i Jože Privšeka. Prije nastupa u Kanu Mika nam je pričao da smo mi iz socijalističke zemlje i da ne treba da pokazujemo fascinaciju blještavilom i luksuzom šoubiznisa u kapitalizmu. Nastupila sam u maloj crnoj haljini koju je sašila moja mama Katica. Drhtala sam od treme sve do momenta kada me je dirigent Jože Privšek pogledao i rekao: „Ako si mogla da pjevaš divno u Ljubljani, možeš i u Kanu. Sve je to Evropa.“ Na zabavi posle takmičenja su svi pjevali našu pesmu „Neke davne zvjezde“ - ispričala je Ljiljana Petrović za "Blic".

 

 

 

IZVOR: Blic.rs

Portal Analitika