Abiznis

Zgrada Novog duvanskog biće završena za dva mjeseca

Zgrada Novog duvanskog kombinata u Podgorici (NDKP) biće završena za dva mjeseca, saopšteno je nakon sastanka potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića sa investitorom u NDKP Ahmedom Bkairatom.
Zgrada Novog duvanskog biće završena za dva mjeseca
Portal AnalitikaIzvor

Bkairat, predsjednik arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC koja je polovinom februara 2016. sa predstavnicima Vlade i administracije Podgorice potpisala Ugovor o dokapitalizaciji NDKP, kazao je da je njegova firma pokrenula projekat u Crnoj Gori jer vjeruje našoj zemlji.

„Mi smo ovdje zato što zmo ozbiljni, a to potvrđuju i naše firme u raznim državama širom svijeta. Ne želimo da se povlačimo. Izgradnju nove fabrike počeli smo preuzimanjem stare, obećavajući da će radnici zaposleni u staroj nastaviti da rade sve dok ne bude otvorena nova. Zaustavili smo proizvodnju u posljednja dva mjeseca, jer proizvod koji je izlazio iz fabrike nije zadovoljavao tržišne uslove“, istakao je on nakon obilaska radova na izgradnji zgrade NDKP.

Upitan ko je izabrao nedavno uhapšenog predsjednika Borda direktora NDKP Isata Boljevića za predstavnika BMJ u Crnoj Gori, Bkairat je rekao da mu je upravo Boljević predstavio projekat u Dubaiju.

„Toj osobi sam dao povjerenje, greške se nijesu desile u odnosu na mene, a da li se desilo nešto drugo – ne znam. On je trebalo da ostane na funkciji direktora do otvaranja fabrike“, naglasio je Bkairat i rekao da ne zna gdje se nalazi 200 tona cigareta „mak“.

„Sve što je proizvedeno je uvijek i isključivo planirano za izvoz, i ta količina je trebalo da bude izvezena“, istakao je on i poručio da se ne plaši hapšenja s obzirom da ne zna gdje su cigarete koje je njegova fabrika proizvela u Crnoj Gori.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović, rekao je da je dolazak kompanije BMJ posljednja šansa za opstanak duvanske industrije u Crnoj Gori.

Govoreći o kašnjenju radova na izgradnji fabrike koja je trebalo da bude završena do februara 2017., on je rekao da je kašnjenje dobrim dijelom opravdano, ali da je siguran da će u narednih nekoliko mjeseci početi proizvodnja. Kašnjenje bi, kaže on, trebalo tolerisati jer je u pitanju veliki projekat.

Nadzorna komisija će kvartalno i godišnje pratiti realizaciju investicije i programa zapošljavanja radnika. Procjena je da bi glavni objekat sa opremom mogao da bude gotov za dva mjeseca. Poslije toga će uslijediti period probne proizvodnje i dobijanja odgovarajućih dozvola. Oprema će biti spremna kada objekat bude spreman. Po ugovoru je planirano da u NDKP u prvoj fazi bude zaposleno 55 radnika, a procjena je da će taj broj da raste s povećanjem obima proizvodnje“, podvukao je Vujović.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović, rekao je nakon obilaska nove zgrade NDKP da su ga ohrabrile najave investitora da bi do kraja godine – ukoliko se ostvare proizvodne projekcije – broj radnika mogao da se poveća do 100, a da u narednim godinama još raste.

„Mislim da ovaj projekat ima perspektivu i da njime čuvavamo perspektivu duvanske industrije u Crnoj Gori“, napomenuo je Simović.

Novi direktor NDKP Gabriele Arveda saopštio je da je prihvatio da sarađuje s Bkairatom jer mu je, kako je rekao, u punom svijetlu prikazao projekat za koji želi da ga angažuje. U svijet duvana je, kaže, ušao 1978. godine.

„Moje agažovanje je počelo ovih dana, iako je trebalo da krene kasnije. Lično garantujem poštovanje svih crnogorskih zakona i poštovanje ljudi iz stare fabrike. Stvorićemo sistem u kojem će biti implemenitrane nove tehnologije. To će biti naš osnovni cilj – da ljude koji su radili u staroj fabrici obučimo da koriste nove tehnologije. Taj korak će istovremeno podrazumijevati i nova radna mjesta“, poručio je Arveda.

Portal Analitika