Društvo

U tri godišnja plana standardizacije donešena 133 standarda odbrane

Komisija za standardizaciju danas je održala sastanak kojem su prisustvovali ministar odbrane, Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-potpukovnik Ljubiša Jokić.
U tri godišnja plana standardizacije donešena 133 standarda odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Komisije, pukovnik Marinko Aleksić predstavio je dosadašnje rezultate u standardizaciji odbrane, čiji je cilj jačanje unutrašnje vojne organizacije.
 
Realizovana su tri godišnja plana standardizacije, na osnovu kojih su donešena 133 standarda odbrane, koje je pripremilo 28 radnih grupa, formiranih od pripadnika MO i VCG.
 
Riječ je najvećim dijelom o NATO standardima, koji su preuzeti i implementirani u MO i jedinicama VCG. Razvijena je e-baza JRSO - Jedinstveni registar standarda odbrane, koja sadrži sve neophodne podatke o donešenim standardima i njihovoj implementaciji.
 
Izvršene su dvije evaluacije od strane direktora NATO Agencije za standardizaciju, koji su konstatovali da je organizacija procesa standardizacije dostigla nivo koji se zahtijeva od NATO članica.
 
Ministar je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima i naglasio da će se u budućem periodu posvetiti maksimalna pažnja modernizaciji i daljem podizanju sposobnosti Vojske CG, ali i podizanju životnog standarda pripadnika MO i VCG. Naglašeno je da u društvu treba ponovo biti prepoznat realan značaj VCG kao institucije, kao i da dostizanje interoperabilnosti sa budućim Saveznicima i dalje ostaje primarni cilj standardizacije, kako bi VCG bila kredibilan član Alijanse.
 
Na sastanku su analizirani prijedlozi za usvajanje standarda u narednom godišnjem planskom periodu. Utvrđen je predlog Plana standardizacije koji sadrži 39 standarda, koje će obrađivati pripadnici MO i VCG u 11 radnih grupa. Referisano je i o uspješnim pripremama za sastanak Borda za standardizaciju kopnenih snaga Vojnog Komiteta NATO, koji će se održati u Crnoj Gori početkom juna. 
 
Zadatak Komisije je da na osnovu analize prijedloga Direkcije za standardizaciju i kodifikaciju predlaže ministru prioritete za donošenje standarda odbrane, odnosno za preuzimanje stranih standarda odbrane, Plan standardizacije, politiku standardizacije u oblasti odbrane i prioritete u obuci i međunarodnim aktivnostima u oblasti standardizacije odbrane. 

Portal Analitika