Politika

Demokrate: Darmanović najavio nastavak bezakonja u diplomatskoj službi

''Šef crnogorske diplomatije nonšalantno je u poslednjem obraćanju najavio nastavak bezakonja u diplomatskoj službi. Naime, član 44 Zakona o vanjskim poslovima postavlja barijeru za politička imenovanja. Zakon jasno i direktno traži da šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava u najmanje 80% slučajeva moraju biti karijerne diplomate, a danas je taj procenat u praksi skoro duplo niži. Prema tome, danas kadrovska politika u diplomatskoj službi počiva na flagrantnom bezakonju'', ocijenio je Momo Koprivica, potpredsjednik Demokrata.
Demokrate: Darmanović najavio nastavak bezakonja u diplomatskoj službi
Portal AnalitikaIzvor

''Gospodine Darmanoviću, da li ste čitali Zakon o vanjskim poslovima? Ako jeste, šta ćete preduzeti da se primijeni zakon i politička imenovanja svedu ne na bilo koju, već na zakonsku mjeru. Onaj ko čuje Darmanovića u dilemi je da li mu fali pretplata za "Službeni list" ili politička volja da sprovede zakon'', kazao je Koprivica.

Kako je dodao, smatra da za ambasadora važe potpuno drugi kriterijumi.

''Darmanović treba da zna da u zakonu nigdje nije propisano da se za ambasadora traži: nevaspitanje, plagijatorstvo, govorenje samo maternjeg jezika, članska karta vladajućih partija i spremnost njihovih supružnika da brukaju državu. Nije propisano, a vlada DPS-a se ponaša kao da jeste. Nevješto poredeći ono što je neuporedivo tj. američku i crnogorsku praksu, priznao je da su crnogorski ambasadori eksponenti vladajućih partija. Diplomatska služba je zahvaljujući DPS-u napunjena ešalonom istrošenih političara koji odlazak u diplomatsku službu vide kao priliku za popravljanje prosjeka zarada pred penzionisanje. Tako, i sa mjesta šefa države, popravlja prosjek za penziju i onaj koji im potpisuje ukaze o postavljanju'', govori Koprivica.

Koprivica smatra da DPS ambasadori isto kao i Vujanović vide funkciju kao put do bolje penzije.

''Van je svake sumnje to da politička imenovanja i bezakonje obaraju reputaciju diplomatske službe, a srozavanje reputacije dodatno izaziva negativnu selekciju kadra jer iznova privlači one koji u udvorištvu i bezakonju vide ličnu šansu. Zbog svega ovoga, veliki su gubici države, a možda u ovome, pored ostalog, i leži objašnjenje što su rezultati ekonomske diplomatije katastrofalni'', govori Koprivica.

On je dalje dodao da je raskid sa partijskom državom je osnovni način da se zaustavi kadrovski hod sa zla na gore. 

''Diplomatsko imenovanje jeste politički  akt, ali ne smije biti proizvoljan čin. Naglašavamo da renome i kompetentnost diplomatske službe može se postići potpunom primjenom važećeg Zakona o vanjskim poslovima, ali i propisivanjem dodatnih specifičnih uslova za buduće diplomate koji dolaze izvan kruga karijernih diplomata. Tu prije svega treba ostaviti prostor za eminentne nestranačke ličnosti iz sfere nauke i kulture. Samo na taj način diplomatska služba će prestati da bude ono što je danas: unosna destinacija za falange istrošenih političara i režimskih favorita'', zaključio je Koprivica.

Portal Analitika