Politika

Marković :Ove sedmice optužnica za pokušaj terorizma (VIDEO)

Premijer Duško Marković je na sastanku sa amabasadorima zemalja članica EU jrekao da završetak ratifikacije Protokola o članstvu u NATO prate žestoke reakcije u kojem pojedine snage polako shvataju da gube bitku s voljom naroda koji im je pokazao kolika im je podrška na prošlim izborima, ali i s državom.
Marković :Ove sedmice optužnica za pokušaj terorizma (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

 

„Već ove sedmice ćemo biti svjedoci podizanja optužnice za slučaj pokušaja terorističkih napada, jer su svi kapaciteti Specijalnog državnog tužilaštva i organa za sprovođenje zakona usmjereni na ovaj najvažniji slučaj u novijoj istoriji. O izvjesnosti i realnosti navedenog dovoljno govori panika dijela opozicije koja se pojačano pokazuje proteklih dana“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je s tim u vezi istakao kontinuirano dezavuisanje crnogorskog pravosudnog sistema i posebno specijalnog tužilaštva.

„Na sve načine nastoji se osporiti kredibilitet specijalnog tužilaštva i svih poteza koje ono povlači kako bi optužnica bila utemeljena... Čvrsto vjerujem da će veoma brzo jasna optužnica i transparentan sudski proces staviti tačku na ovaj slučaj, te da će to biti nedvosmislena poruka i akterima ovog zlodjela, a i svim njihovim inspiratorima i finansijerima da više nikada i nikome ne padne na pamet da na taj način udari u temelje crnogorske države“ – rekao je predsjednik Vlade.

 

Marković je rekao da je ostvarenje članstva u NATO-u pravo priznanje posvećenosti jedne države da ostvari standarde Alijanse. "Čeka nas ratifikacija sjevernoatlanskog Ugovora u crnogorskom parlamentu, u narednim danima, a vladajuća većina, prevashodno vodeći računa o interesu svojih građana, je spremna da u skladu s Ustavom donese odluku glasanjem. Uslijediće predaja našeg ratifikacionog dokumenta Vašingtonu i na kraju kao simboličan čin podizanje crnogorske zastave, kao 29. članice Alijanse, u sjedištu NATO u Belgiji... Želim da i ovom prilikom zahvalim članicama NATO na veoma brzom obavljanju svih procedura za naše punopravno članstvo", dodao je on.

Govoreći o evropskim integracijama predsjednik Vlade je rekao da je Vlada čvrsto i u potpunosti odlučna u namjeri da dinamično nastavi s procesom integracije Crne Gore u Evropsku uniju.

„Na to nas obavezuju i posljednja istraživanja javnosti koja ukazuju da bi i 76% crnogorskih građana u ovom trenutku glasalo za ulazak u EU. Dakle, i nakon završetka procesa u NATO ključni napori crnogorske Vlade biće posvećeni ovom našem strateškom prioritetu“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je podsjetio da smo otvorili 26 pregovaračkih poglavlja, a dva privremeno zatvorili i dodao da vjeruje da ćemo na međuvladinoj konferenciji u junu otvoriti najmanje još dva poglavlja, moguće zatvoriti još jedno.

„Crna Gora je svjesna da politika proširenja zahtijeva ne samo podršku Brisela i zemalja članica. Ona podrazumijeva i da same zemlje koje se integrišu u EU djeluju i rade sve kako bi ispunili potrebne kriterijume. Ovo je posebno potrebno u ovo novo vrijeme, u periodu kad se politika proširenja promijenila i u formi i u suštini, ali i kad sve češće čujemo disonantne poruke o tome kakva je ne samo sudbina Evrope, nego i procesa ujedinjenja kontinenta. Živimo u izazovno vrijeme i stoga svi moramo podijeliti ovaj teret i pokazati potpunu posvećenost i ozbiljnost“ – rekao je premijer Duško Marković.

Osvrćući se u uvodnom izlaganju na novopredložene inicijative iz regiona premijer je rekao da one moraju biti dobro analizirane i provjerene; i da se moraju se sagledati njihove posljedice, kao i to i šta sve podrazumijevaju u pogledu dodatnih institucija, administracije i troškova.

 

 

Portal Analitika