Društvo

Pažin - Bausbak: Odnosi u stalnom usponu, terorizmu odgovoriti zajednički

Ministar pravde Zoran Pažin sastao se danas sa kolegom iz pokrajine Bavarske Vinfredom Bausbakom koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Nakon sastanka zaključeno je da su odnosi između ova dva ministarstva u stalnom usponu kao i da je neophodna saradnja na nivou pravosuđa radi adekvatnih priprema eventualnog proširenja i pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.
Pažin - Bausbak: Odnosi u stalnom usponu, terorizmu odgovoriti zajednički
Portal AnalitikaIzvor

''Odnosi između ova dva ministarstva su u stalnom usponu a radnja je intezivirana septembra 2015. godine kada sam imao priliku da posjetim Bavarsku i da se uvjerim kako savremeni pravni sistem i kvalitetno pravosuđe imaju. Bavarska je jedna od najrazvijenijih država članica saveza republike Njemačke i takav pravni sistem kakvog sam ga upravo opisao bio je povod da tema naših razgovora bude iz ove oblasti a to je nezavisnost efikasnost i uloga sudova u savremenoj Evropi. Takođe razgovarali smo o sistemu izvršenja krivičnih sankcija i dio aspekta koji to nosi a to je bezbjednost zakonskog sistema a sa druge strane zaštita ljudskih sloboda i prava lica lišenih slobode i sa tim u vezi alternativni sistemi krivičnih sankcija kao i razvijanje sistema probaciju u cilju resocijalizacije i odgovarajućeg tretmana lica koja su osuđivana za krivična djela'', kazao je Pažin.

On je dodao da je neizbježna tema bila i borba protiv terorizma.

''To je tema koja zahtijeva zajednički odgovor svih progresivnih snaga u svijetu i jedino takav zajednički odgovor uz punu saradnju svih sistema može dati odgovarajući rezultat. Konstatujem da je tema naših razgovora bila i kvalifikacija građanskog prava u Crnoj Gori to je jedna ideja na kojoj posvećeno radimo u Ministarstvu pravde i ocjenjujemo da to donosi pravnu stabilnost a to znači i pravnu sigurnost. Upravo je vladavina prava preduslov za razvoj za ekonomsku valorizaciju društva kroz privredni razvoj strana ulaganja i sve ono drugo što razvoj znači'', dodao je Pažin.

pazin

Pažin je dodao da  je Ministarstvo pravde slobodne države Bavarske iskazalo spremnost da podrži i pomogne Ministarstvo pravde Ccrne Gore. 

''Ministarsvo Bavarske će uputiti pravnog eksperta, jednog ili dvoje, koji će svakako dati svoj puni doprinos u izgradnji kapaciteta ministarstva pravde Crne Gore jer spoljnopolitiči prioritet naše države će biti ulazak u Evropsku uniju, nakon što smo ostvarili jedan od dva najveća spoljnopolitička prioriteta a to je punopravno članstvo u Sjevernoatlanskom savezu koje je već sada izvjesno'', zaključio je Pažin.

Ministar pravde pokrajine Bavarske Vinfred Bausbak izrazio je zadovoljstvo što će moći crnogorskom pravosuđu da predstavi program poboljšanja sistema izvršenja krivičnih sankcija koji je u Bavarskoj uspješno oproban i u teoriji i u praksi. Bausbak smatra da postoje mnoge oblasti u kojima ove dvije zemlje mogu i dalje blisko i prijateljski da sarađuju. 

''Rekli ste da Crna Gora ima želju da pristupi EU to je sigurno pitanje na kojem se kod nas bavi savezna država i na kraju o tome i odlučuje ali što se tiče bavarskog stanovništva i dalje vidim da postoji oduševljenje Evropom. Ljudima je bitno ako dođe do daljeg proširenja EU da to bude i dobro pripremljeno a tome služi naravno i ova saradnja na nivou pravosuđa'', zaključio je Bausbak.

 

Portal Analitika