Društvo

UNUTRAŠNJA KONTROLA: Mjere protiv četiri policajca

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je u martu 2017. godine izvršilo kontrolu zakonitosti vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja na osnovu tri pritužbe građana na postupanje službenika Uprave policije. Takođe, u okviru redovnih provjera u četiri slučaja su utvrđene izvjesne nepravilnosti ili nezakonitosti u postupanju policijskih službenika. Portal Analitika prenosi integralno Izvještaj Unutrašnje kontrole.
UNUTRAŠNJA KONTROLA: Mjere protiv četiri policajca
Portal AnalitikaIzvor

Građanin P.N. iz Kolašina, dostavio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu – prigovor na policijske službenike Stanice policije Centra bezbjednosti Bijelo Polje J.D., K.J. i Lj.B., zbog, kako je naveo, nesavjesnog i zlonamjernog rada jer je kao učesnik u saobraćaju – vozač, dana 17.02.2017.godine, dok se vozilom kretao iz pravca Podgorice ka Kolašinu, zaustavljen od strane kolašinske policijske patrole u mjestu Lugovi, kada mu je saopšteno da su pomenuta trojica policajaca dojavili da je izvršio saobraćajni prekršaj pretičući vozilo policije u kojem su se oni nalazili, negirajući da je izvršio naznačeni prekršaj, povodom kojeg mu je oduzeta vozačka dozvola.

U postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na nezakonito preduzimanje službenih mjera i radnji ili nezakonitu primjenu policijskih ovlašćenja od strane policijskih službenika u konkretnom slučaju.

Građanin P.B. iz Žabljaka, dostavio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu na policijskog službenika Stanice policije Odjeljenja bezbjednosti Žabljak M.R. zbog ponašanja van službe jer je, kako je naveo, od aprila 2015.godine, u obraćanjima svim organima obrazovne ustanove u kojoj on radi, kao i državnim organima i institucijama, iznosio neistine u cilju degradacije i diskreditacije njega kao ličnosti, uz isticanje nezadovoljstva neprofesionalnim odnosom načelnika OB Žabljak u preduzimanju mjera i radnji po pritužbi koju je podnio po ovom osnovu.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na sumnju u neetičko postupanje policijskog službenika u vezi sa konkretnim slučajem.

Građanin P.J. iz Bara dostavio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu – prijavu na policijskog službenika Stanice granične policije Bar R.D., zbog načina postupanja dana 13.03.2017.godine, oko 10:00 h, prilikom kontrole boravišnih dozvola radnika koji su angažovani u njegovoj građevinskoj firmi iz Bara a koji su obavljali poslove na gradilištu na teritoriji Tivta, kojom prilikom je, kako je naveo, nakon pregleda boravišnih dozvola, dvojici radnika oduzeo dozvole i rekao im da ne mogu da rade na teritoriji opštine Tivat i da su na taj način počinili prekršaj, uz isticanje da imenovani policijski službenik za oduzete dozvole, koje su bile važeće, radnicima nije izdao potvrde o privremenom oduzimanju, te da smatra da je na taj način prekoračio službena ovlašćenja.

U postupku unutrašnje kontrole povodom predmetnog slučaja utvrđene su činjenice i dokazi o neprofesionalnom postupanju policijskog službenika R.D., uslijed čega je protiv njega podnijet predlog za pokretanje disciplinskog postupka, zbog teže povrede službene dužnosti iz čl.83 st.1 t.5 Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Provjere – kontrole: Osim postupanja po pritužbama građana, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su tokom marta 2017.godine izvršili pet kontrola – provjera zakonitosti postupanja policijskih službenika, na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju policijskih službenika, kao i na osnovu planskih aktivnosti Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije.

Nakon sprovedenih postupaka kontrole, od navedenog broja, u četiri slučaja su utvrđene izvjesne nepravilnosti ili nezakonitosti u postupanju policijskih službenika. U ovim slučajevima preduzete su slijedeće mjere:

U jednom slučaju, u postupku unutrašnje kontrole je utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je policijska službenica CB Podgorica E.H. počinila propust u radu nepodnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, ali je konstatovano i da je u predmetnom slučaju nastupila apsolutna zastarjelost za pokretanje disciplinskog postupka jer je naznačena povreda službene dužnosti počinjena 2015.godine.

Izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje.

U tri slučaja u kojima su kontrole vršene na osnovu planskih aktivnosti Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije (kontrole zakonitosti vršenja određenih policijskih poslova u organizacionim jedinicama policije), izvršenim kontrolama konstatovani su izvjesni nedostaci i nepravilnosti u sačinjavanju službene dokumentacije i vođenju evidencija, uslijed čega su u ovim slučajevima naložene mjere za otklanjanje konstatovanih nepravilnosti i nedostataka.

U jednom slučaju, izvršenom kontrolom nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskih službenika, zaključuje se u Izvještaju.

P.Z.

Portal Analitika