NATO

Radionica o implementaciji NATO Sporazuma o statusu snaga u Golubovcima

U Vazduhoplovnoj bazi u Golubovcima u toku je dvodnevna radionica na temu „Implementacija NATO Sporazuma o statusu snaga - SOFA i Pariškog protokola“, koja je organizovana u saradnji Ministarstva odbrane Crne Gore i NATO.
Radionica o implementaciji NATO Sporazuma o statusu snaga u Golubovcima
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz tog ministarstva, radionica je dio sveobuhvatnih priprema za predstojeće članstvo Crne Gore u NATO. Cilj je sagledavanje domaće legislative i praktične primjene propisa, kako bi se uporednom praksom i razmjenom iskustava sa predstavnicima NATO definisale buduće obaveze u implementaciji navedenih sporazuma.

- Ispred Ministartva odbrane, učesnicima Radionice se obratila savjetnica u Direkciji za NATO i EU, Dunja Kažić, koja je ukratko predstavila reformski proces na putu ka NATO, ističući da je znanje i iskustvo koje nam prenose eksperti iz Sjeverno-atlantske alijanse od velikog značaja za uspješan integracioni proces Crne Gore. NATO eksperti za pravna pitanja: Hil Steven iz centrale NATO-a, Met Harlov iz Savezničke komande za operacije i Stenli Galas iz Saveznička komanda za transformaciju, ukazali su na važnost NATO dokumenata „Sporazum o statusu snaga“ i „Pariški protokol“ i naveli da se izrada određenih nacionalnih dokumenata u zemljama članicama u značajnoj mjeri temelji na implementaciji navedenog sporazuma i protokola - preciziraju iz Ministarstva.

U radu dvodnevne radionice koja će danas biti završena, učestvuju 32 predstavnika državnih institucija.

Portal Analitika