Kultura

Ibrahimović: Moje slike upozoravaju da nestaje ono što su naši preci gradili

Postoji priča kako jeftino prodajemo naše ćilime i mijenjamo ih za tepihe iz Turske i Bugarske. Jednostavno, lako se odričemo nekih vrijednosti, pa pokušavam na slikama i na to da upozorim - posebno na arhitekturu, da je treba čuvati.
Ibrahimović: Moje slike upozoravaju da nestaje ono što su naši preci gradili
Portal AnalitikaIzvor

Rožajski slikar Aldemar Ibrahimović ovako opisuje motive koje svojim slikama želi da otme od zaborava. On se sinoć predstavio podgoričkoj likovnoj publici na izložbi u Galeriji „Most“.

U vremenu novih medija i interneta, kada se sve brzo odvija i svodi na vizuelno, smatra da je veoma važno da tradicija ostane zabilježena na djelima umjetnika.

- Na neki način želim da upozorim da nestaje ono što su naši preci gradili, bilo da je to od kvalitetnog materijala - kao na našoj obali, ili da je manje kvalitetna arhitektura od drveta - kao kod nas na sjeveru. Ali, treba je čuvati, kao i ono što se nalazi u našim kućama - kazao je on.

Dalje navodi da na svojim radovima predstavlja „sve što nas okružuje i što čini naš vizuelni svijet koji nas obogaćuje, oplemenjuje i formira ovakve kakvi jesmo“.

- To je, u stvari, suština mojih slika - detalji, fragmentacija moje životne stvarnosti ili transponovanje prirodnih struktura i tekstura i onoga što je čovjek stvorio, u likovni, vizuelni izgled - dodao je naš sagovornik

Predstavljeni ciklus nastaje već pet godina, a Ibrahimović kaže da pokušava da ih „usavrši i dovedem do nečega što je vrijedno“.

- Koliko je to dobro, volio bih da kaže neka nezavisna kritika - ne ova naručena, iz kataloga. Mislim da su mladi umjetnici zbog toga hendikepirani. Ova kritika koja je naručena je previše subjektivna, previše lična i nastaje u saradnji s autorom. Onaj sud „iza leđa“ je najbolji, čini mi se - rekao je on, podsjećajući da naša zemlja „ima materijala“, te da mladi samim tim imaju profesore koji „ne mogu pogrešno da ih nauče“.

Rijetka prilika da se na jednom mjestu vide radovi ovog slikara, dio je obilježavanja 23 godine od osnivanja prve privatne galerije u Crnoj Gori „Most“, koja - poput naše tradicije - opstaje uprkos nedaćama. Zato za našeg sagovornika predstavlja posebnu čast što se ponovo predstavlja u ovom podgoričkom izložbenom prostoru.

- Sarađivao sam prvi put sa vlasnikom Brankom Kovačevićem prije dvadesetak godina, kada sam 1999. ovdje imao izložbu. Od tada stalno sarađujemo. Pokazali su da su sve podigli na jedan visoki nivo i srećan sam što su mene udostojili da večeras izlažem - dodao je on.

Otvarajući postavku pred brojnom publikom, istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović kazala je kako „Aldemarov čovjek nije portret konkretne ličnosti, već personifikacija univerzalnih ljudskih vrijednosti ovdašnjih prostora - multikulturalizma, multikonfesionalizma i multietičnosti“.

- Smjeli prodor u vrijeme i prostor, u njihovu dubinu, nisu pugak eksplikacija umjetnikove nadarenosti i egzekutivnih sposobnosti... Zatvorivši svoj prostorni krug, odlazeći i vraćajući se untrašnjem i prostornom zavičaku, ostajemo zagledani u ljepotu otkrivanja Aldemarovih/svojih predjela sjećanja - zaključila je ona.

U večeri pod nazivom „Duga nad Mostom“ prisutni su bili u prilici takođe da čuju nastup našeg poznatog gitariste Radoša Malidžana, čuju Njegoševe filozofske osvrte u interpretaciji Slobodana Marunovića, te odabrane riječi kojima je prisutne pozdravio Dragan Mitov Đurović. Podsjećajući na nastanak i dosadašnjih 250 izložbi koje je ova galerija ugostila u svom prostoru, on se osvrnuo i na značaj prve privatne galerije za kulturu i umjetnost Crne Gore.

- Most povezuje obale, a Galerija „Most“ povezuje ljude i narode - zaključio je Đurović.

Podsjećamo, danas će u istom prostoru nastupiti clazz kvinteta „Jedna boja iz duge“ učenika Muzičke škole „Vasa Pavić“ iz Podgorice, a sjutra će biti priređen omaž Olgi Perović u podgoričkoj Biblioteci „Radosav Ljumović“.

K.J.

Portal Analitika