Region

Slovenija dobija "lex Mercator"?

Ako bude potrebno, Slovenija je spremna da poslovanje i radna mjesta u Mercatoru zaštiti i zakonom, izjavio je slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.
Slovenija dobija "lex Mercator"?
Portal AnalitikaIzvor

On je tu izjavu dao novinarima prilikom svečanog polaganja kamena temeljca za novi pogon farmaceutske kompanije „Lek“ u mjestu Prevalje, ali nije iznio pojedinosti.

Po svoj prilici, radilo bi se o posebnom zakonu - lex specialis - po uzoru na Hrvatsku koja je donijela „lex Agrokor“. Taj zakon treba da omogući restrukturiranje koncerna koji je i vlasnik slovenačkog trgovačkog lanca, te da zaštiti hrvatski finansijski sektor, dobavljače i zaposlene.

Prije izjave Počivalšeka, s glavnim direktorom Mercatora Tomislavom Čizmićem i regionalnim direktorima tog lanca u Srbiji i Crnoj Gori sastao se i slovenački premijer Miro Cerar. U izjavi nakon sastanka naglasio je da, bez obzira na vlasništvo, treba zaštititi postojeću stabilnost kompanije koja u Sloveniji ima više od 10.000 zaposlenih i glavni je kanal za plasman slovenačke prehrambene industrije u zemlji i regionu.

- Za sada nema nikakvih potvrda spekulacija o mogućem odlivu finansijskih sredstava iz Mercatora u Agrokor - kazao je Cerar i dodao da vjeruje da će to potvrditi i skorašnji sastanak nadzornog odbora Mercatora.

U Sloveniji se ne vodi nikakav postupak niti istraga o poslovanju Mercatora, potvrdila je policija.

Izvor i foto: T portal, Večer/Marijan Susenj/Pixsell

Portal Analitika