Svijet

Alatom za finansiranje studenata ukrali 30 miliona dolara

Do sto hiljada ljudi izloženo je riziku krađe identiteta nakon što su lopovi zloupotrijebili alat namijenjen studentima koji traže zajmove za studiranje - Data Retrieval Tool američke agencije Internal Revenue Service (IRS), koja se bavi prikupljanjem poreza američkih obveznika.
Alatom za finansiranje studenata ukrali 30 miliona dolara
Portal AnalitikaIzvor

Hakeri su njime ukrali i do 30 miliona dolara iz trezora Sjedinjenih Država.

Riječ je o alatu kojeg roditelji koriste kako bi prebacili finansijske podatke djeci u okviru besplatne aplikacije za dodjelu finansijske podrške studentima na saveznom nivou (Free Application for Federal Student Aid - FAFSA). Tokom 2015. godine taj alat koristilo je 17 miliona studenata.

Lažirani povrati poreza sve su veći problem za IRS jer hakeri otkrivaju sve sofisticiranije načine kako da pokradu finansijske dokumente putem interneta. Agencija je zbog lažnog predstavljanja izgubila 5,8 milijardi dolara u 2013, a na meti prevara su bile škole, bolnice i restorani, a sada i studenti.

Čelnik IRS-a Džon Koskinen je tokom svjedočenja pred Odborom za finansije američkog Senata priznao kako bi mogli da budu ugroženi podaci više hiljada ljudi. Agencija je odgodila isplatu 52.000 zahtjeva dok ne utvrde jesu li pravi.

Alat je omogućavao automatsko slanje podataka poreznicima, ali i hakerima da se lažno predstave kao osam hiljada studenata i zatraže povrat poreza. Pokrenuli bi proces traženja finansijske podrške kao da su studenti, i potom koristili IRS-ov alat za automatsko popunjavanje poreskih podataka za studente i njihove roditelje. Uz pomoć pokradenih podataka predali su lažne zahtjeve za povrat poreza i tako nezakonito stekli 30 miliona dolara.

Američko Ministarstvo obrazovanja i IRS ugasili su alat u martu, baš u vrijeme kada studenti traže pozajmice, i on neće biti aktiviran do jeseni.

U IRS-u su za upad u alat prvi put saznali u septembru 2016, ali ga nisu gasili zato što milioni studenata zavise od njega. Na prve indicije da se događa nešto nezakonito naletjeli su tokom februara.

Studentima je preostalo „ručno“ popunjavanje zahtjeva, što je dugotrajniji postupak. Iz IRS-a su poslali upozorenje na adrese sto hiljada osoba čiji su podaci ugroženi.

Izvor: T portal

Portal Analitika