Region

Afera Agrokor: Čovjek koji je trebalo da spasi Hrvatsku odlazi poslije pet dana

Antonio Alvarez Treći, kojeg su ruske banke postavile za glavnog odgovornog u procesu osmišljanja izlazne strategije u Agrokoru i restrukturiranje kompanije, napustio je Hrvatsku.
Afera Agrokor: Čovjek koji je trebalo da spasi Hrvatsku odlazi poslije pet dana
Portal AnalitikaIzvor

Kako piše Index.hr, taj potez je uslijedio nakon što je Vlada Hrvatske imenovala Anta Ramljaka za glavnog povjerenika u procesu reorganizacije firme.

Ramljak je funkciju preuzeo u ponedjeljak, a na pitanje koja će biti Alvarezova uloga, on je kazao da će od njega tražiti plan rekonstrukcije nakon čega će biti odlučeno između njega i konkurencije.

S obzirom da je Alvarez napustio Zagreb i odletio u Amsterdam, može se zaključiti da je konkurencija “odnijela pobjedu u očima hrvatske Vlade”.

Alvareza i privremenu upravu Agrokora angažovao je ruski Sberbank, jedan od glavnih kreditora kompanije.

Hrvatsko Ministarstvo finansija blokiralo je početkom parila kompaniju Agrokor zbog duga za porez na dodatu vrijednost (PDV) od 81 milion kuna (HRK), odnosno 11 miliona EUR.

Agrokor, čiji je vlasnik Ivica Todorić, najveća je privatna firma u Hrvatskoj i jedna od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi.

Dobavljači Agrokora su, od kada je kompanija upala u krizu, saopštili da će u najvećoj mjeri će nastaviti da joj isporučuju robu, kako bi omogućili njenu stabilizaciju.

Portal Analitika