Politika

Simović – Erjavec: Evroatlantske integracije predstavljaju stub stabilnosti i prosperiteta

U okviru Mješovite komisije održan je bilateralni susret kopredsjedavajućih – potpredsjednika Vlade Crne Gore Milutina Simovića i potpredsjednika Vlade Republike Slovenije Karla Erjaveca. U srdačnom razgovoru istaknuti su odlični bilateralni odnosi koji se temelje na tradicionalno dobroj saradnji i međusobnoj podršci spoljnopolitičkim prioritetima i razumijevanju potreba unutrašnjeg razvoja dviju država.
Simović – Erjavec: Evroatlantske integracije predstavljaju stub stabilnosti i prosperiteta
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Simović istakao je da je Crna Gora u prethonom periodu ostvarila značajni napredak kada se radi o evroatlantskim integracijama, te da je Slovenija imala posebno mjesto u tom procesu, naglasivši da je u dva mandata bila kontakt Ambasada za NATO u Crnoj Gori i to u periodu kada je ostvaren značajan napredak u ovom procesu. Upoznao je sagovornika sa procesom evropskih integracija, naglasivši da Crna Gora nastavlja sa zahtjevnom agendom kada se radi o poglavljima 23 i 24 ali i posebno izazovima u poglavljima 27, 11, 12 i 13.
 
Potpredsjednik Erjavec pohvalio je ostvarene rezultate Crne Gore na evroatlantskom putu i ponovio da je Slovenija snažan zagovornik i podržavalac skorog prijema Crne Gore u NATO i istakao nesebičnu podršku u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.
 
Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelinim političkim temama u regionu i najnovijim izazovima sa kojima se suočava. Poseban osvrt dat je na političku situaciju u Crnoj Gori u prethodnom periodu, uz konstataciju da su integracioni iskoraci Crne Gore važan podsticajni faktor ohrabrenja i za region u cjelini i da evroatlantske integracije predstavljaju stub stabilnosti i prosperiteta.
 
Na kraju sastanka potpredsjednici su izrazili zadovoljstvo susretom, nastavkom dobre saradnje a takođe konstatovali veliki potencijal i prostor za buduću saradnju koji je dodatno podstaknut radom Mješovite komisije i potpisivanjem Protokola, kao i Akcionom planom u oblasti poljoprivrede i privredih komora Crne Gore i Republike Slovenije.
 

Portal Analitika