Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Stojanović i Srdarević u Zagrebu: Policije Crne Gore i Hrvatske imaju veoma dobru profesionalnu saradnju

Stojanović i Srdarević u Zagrebu: Policije Crne Gore i Hrvatske imaju veoma dobru profesionalnu saradnju

Direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović sa delegacijom boravi u posjeti glavnom ravnatelju policije MUP-a Republike Hrvatske Marku Srdareviću.
Stojanović i Srdarević  u Zagrebu: Policije Crne Gore i Hrvatske imaju veoma dobru profesionalnu saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Tokom sastanka koji je danas održan u Zagrebu dva direktora policije su ocijenila da je saradnja policija Crne Gore i Hrvatske veoma dobra i kvalitetna, sa konkretnim rezultatima koje su dvije službe postigle u prethodnom periodu.

Saradnja je u prethodnom periodu realizovana u zajedničkim aktivnostima u borbi protiv prekograničnog i organizovanog kriminala, a u akcijama koje su u najvećoj mjeri bile usmjere na otkrivanje i presijecanje međunarodnih lanaca krijumčarenja narkotika.

Direktori Stojanović i Srdarević su kazali da granične policije dvije države imaju veoma dobru komunikaciju na operativnom nivou i ocijenili da je, u svjetlu novih pravila Evropske unije koja se odnose na pojačani režim ulaska u države EU, tu saradnju potrebno intenzivirati.

Shodno tome direktori dvije policije su razmijenili dosadašnja iskustva koja se tiču primjene ovih pravila na graničnim prelazima Crne Gore sa Hrvatskom i dogovorili da šefovi graničnih policija Crne Gore i Hrvatske sa svojim rukovodiocima održe sastanak, u cilju razmatranja i pronalaska funkcionalnog modaliteta režima rada iz oblasti poslova granične bezbjednosti i provjera graničnih policija dvije zemlje na Graničnom prelazu Debeli brijeg – Karasovići. 

Tema sastanka su bile i ilegalne migracije, te su se Stojanović i Srdarević saglasili da komunikacija između nadležnih službi policija dvije države bude kontinuirana i intenzivna, kako bi se zajednički i efikasno djelovalo u slučaju eventualno novog talasa ilegalnih miganata koji bi pokušali da preko našeg regiona uđu u zemlje Evropske unije. Ovaj vid komunikacije je takođe neophodan, ocijenjeno je, radi otkrivanja i sprječavanja eventualne trgovine ljudima istim pravcima.

Takođe, na sastanku je razgovarano i o sporazumu o saradnji policija Crne Gore i Hrvatske tokom predstojeće ljetnje turističke sezone, koji će uskoro biti potpisan, a na osnovu kojeg se godinama svakog ljeta vrši razmjena i angažovanje policijskih službenika iz Crne Gore u Hrvatsku i obrnuto. Ovim modelom saradnje, koji se pokazao izuzetno korisnim, se u neposrednoj komunikaciji i zajedničkim patrolama razmjenjuju informacije od obostrane koristi, kojima se preventivno djeluje na delikte a kojima se takođe doprinosi rasvjetljavanju krivičnih djela počinjenih na teritoriji dvije države.

Stojanović i Srdarević su kazali da će saradnja biti intenzivirana i na operativnim niovima rada kriminalističkih policija, kako bi se trend dobre prakse međunarodne policijske saradnje nastavio.

Portal Analitika