Zanimljivosti

Kako da napravite uskršnja gnijezda?

Uskrs se bliži, a Dragana Pušica vlasnica portala "Moje grne" predlaže kako da ga učinite zanimljivijim i napravite prava uskršnja gnijezda.
Kako da napravite uskršnja gnijezda?
Portal AnalitikaIzvor

Potreban materijal:

500g + 50g brašna
20g svježeg kvasca
150ml toplog mlijeka
1 kašičica soli
30g šećera + 1 kašičica
50g maslaca
3 jaja + 1 žimance
50ml ulja
1 kašika mlijeka
3 kuvana i ofarbana jajeta
Priprema:

Razmutiti kvasac u mlijeku sa 1 kašičicom šećera. Ostaviti kvasac da nadođe na toplom mjestu. Prosejati brašno u činiju za mešanje, dodati šećer, so, iseckani maslac sobne temperature, 3 jaja i ulje. Dodati nadošli kvasac i mikserom, nastavcima za tjesto zamjesiti. Da vas ne čudi, tijesto bude ljepljivo. Ostaviti tijesto pokriveno kuhinjskom salvetom na toplo mjesto da naraste, nekih sat vremena. 

22051823158eca377d7b37901392129-w640

Ostatak brašna sipati na radni sto, izručiti nadošlo tjesto i malo premjesiti. Premiješeno tjesto podeliti na tri lopte, a zatim svaku loptu podijeliti na dva dijela. Ukupno šest manjih loptica. Od svake loptice praviti „glistu“ i po dvije uvijati kao spiralu. Uvijeno tjesto pažljivo prenijeti na pleh obložen pek pairom i na početak spirale staviti kuvano jaje, a zatim tijesto smotati oko jajeta. Ponoviti postupak i sa preostalim tjestom. 

Umutiti žumance sa 1 kašikom mlijeka pa četkicom premazati gnijezda. Peći u rerni zagrejanoj na 200C 15 minuta, a zatim pokriti alu folijom preko, smanjiti temperaturu na 180C i peći još 25 minuta. 

Napomena: Jaja sam farbala jestivom, prehrambenom bojom za kolače, tako da malo boje na pečenom tijestu nije ništa strašno i može da se pojede. Prvo sam ih skuvala uobičajeno, a zatim sam kesicu crvene boje rastvorila u vrućoj vodi, držala par minuta dok nije uhvatilo boju i to je sve. 

Izvor i foto: moje-grne.com

 

Portal Analitika