Abiznis

Agrokor prodao Karismu zainteresovanu za Ulcinjsku rivijeru?

Zbog problema u kojima se našao, Agrokor je ovih dana izašao iz vlasničke strukture turističke kompanije Karisma Hotels Adriatic (KHA), koju je osnovao prije četiri godine s grupom TUI i meksičkom kompanijom Karisma Resorts International, piše hrvatski Poslovni dnevnik.
Agrokor prodao Karismu zainteresovanu za Ulcinjsku rivijeru?
Portal AnalitikaIzvor

Ova nezvanična informacija, koju u Agrokoru još nisu potvrdili, a odgovor TUI-a Poslovni dnevnik još čeka, pojavila se povodom namjere KHA da preuzme upravljanje u crnogorskom HTP-u Ulcinjska rivijera, što su mali dioničari dočekali u panici da će im Agrokor sa svojim problemima pokvariti posao. Izvori Poslovnog tvrde da je već u toku proces brisanja Agrokora iz vlasništva KHA, što će kompaniji dati veću šansu na crnogorskom tenderu, ali i bolju perspektivu poslovanja kompanije u turističkoj sezoni koja je pred vratima.

Juče su Poslovnom dnevniku iz KHA u vezi s cijelim slučajem poslali odgovor:

“Agrokor je prisutan u vlasničkoj strukturi, i tu za sad nema promjene. O svim detaljima i eventualnim novostima ćemo vas informisati. Aktivnosti koje će se eventualno poduzimati imaće za cilj nastavak nesmetanog daljeg uspješnog poslovanja KHA grupacije, čiji rezultati su već potvrdili kvalitet poslovanja i snagu koju donose TUI i Karisma”, odgovorili su juče iz KHA.

Iz njihovog odgovora se da naslutiti da ima istine u spekulacijama da u KHA nije ušao novi investitor, već da će kompaniju nastaviti da vode preostala dva suvlasnika koji su podijelili Agrokorov dio kolača. Iako detalji o vlasničkim udjelima u KHA nisu nikad objavljeni, vlasništvo je navodno bilo ravnomjerno podijeljeno na tri suvlasnika. KHA je osnovana u proljeće 2013. nakon dvije godine pregovora, a Agrokor je u tom trenutku poslužio kao lokalni partner koji je ubrzao i olakšao ulazak stranih ulagača.

Ideja porodice Todorić bila je da se zaokruži priča s konkretnim projektom u sektoru čiji su dobavljači i partneri, od hrane i pića do građevine i agencijskog biznisa kroz Atlas i Kompas.

Cilj je bio stvaranje novog hotelskog lanca i povećanjem broja turista u jadranskoj regiji, uključujući i Crnu Goru. KHA je prvo od države preuzela Koločep, potom 2014. Hotele Živogošće, a lani je dovršena i kupovina Hotela Plat. Hoteli Plat trenutno se uređuju, a plan je da se uloži oko 428 miliona kuna. U rekonstrukciju objekata koji zahvaljujući TUI-u imaju visoku popunjenost KHA je dosad uložila više od 183 miliona kuna. Lani je konačno ralizovano i prvo ulaganje u Crnoj Gori, potpisivanjem ugovora o upravljanju resortom Ruža vjetrova, a njihova sljedeća meta upravo je Ulcinjska rivijera, gdje im se smiješi zakup na 30 godina.

 

Poslovni dnevnik

Portal Analitika