Svijet

CIA izvršila 40 hakerskih operacija u 16 država

Programi američke Centralne obavještajne agencije (CIA) za špijunažu na internetu, o kojima je Vikiliks objavio podatke u martu, povezani su sa 40 špijunskih operacija u 16 država, što je prva javna procjena globalnih hakerskih operacija američke obavještajne agencije, saopštila je kompanija za računarsku sigurnost "Symantec".
CIA izvršila 40 hakerskih operacija u 16 država
Portal AnalitikaIzvor

Programi koji se spominju u podacima koje je zviždački internetski sajt Vikiliks nedavno objavio povezani su s elektroničkim infiltriranjem u međunarodne, finansijske, energetske i aerokosmičke organizacije širom svijeta, saopštila je ova kompanija sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, prenosi AP.

Kao i mnoge sigurnosne firme, "Symantec" do podataka dolazi posredstvom svojih klijenata.

No, iz ove kompanije nije objavljeno više detalja kako se ne bi špekulisalo o identitetu osoba ili organizacija koje su u ovo umiješane.

- Kad je riječ o regijama, Bliski istok najzastupljeniji je među ciljanim zemljama - rekao je istraživač Dik O'Brajen.

Kad je Vikiliks počeo objavljivati podatke o programima za sajber-špijunažu početkom marta, objasnio je da su ti programi uzeti iz CIA-inog Centra za sajber-obavještavanje.

Nakon toga je Vlada SAD-a to gotovo javno priznala, a sedmicu kasnije predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je: "Samo želim da ljudi znaju da je CIA hakovana i da je mnogo toga odneseno."

Portal Analitika