Abiznis

Potpisano Pismo namjere o saradnji kod uvođenja eRačuna u Crnoj Gori

Predsjednici Privredne komore Crne Gore i Gospodarske zbornice Slovenije, Velimir Mijušković i Marjan Mačkošek potpisali su danas u Ljubljani Pismo namjere o saradnji kod uvođenja eRačuna u Crnoj Gori, u prisustvu potpredsjednika Vlade Crne Gore Milutina Simovića, savjetnika Predsjednika Crne Gore Ruždije Tuzovića, direktora IRF Zorana Vukčevića i ambasadora Crne Gore u Sloveniji Miomira Mugoše.
Potpisano Pismo namjere o saradnji kod uvođenja eRačuna u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Potpisivanje je organizovano u sklopu aktivnosti treće sjednice crnogorsko-slovenačke Mješovite komisije za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između dvije zemlje, čiji je član predsjednik Mijusković.

Evropska unija je prepoznala potrebu za koordinacijom i zajedničkim djelovanjem na području digitalizacije privrede i javne uprave, čiji su važan dio i eRačuni. Zbog toga je na nivou Evropske komisije ustanovljen Evropski forum za eRačune, sa inicijativom da se u svim državama članicama EU uspostave slična nacionalna tijela.

Kako je poručeno Gospodarska zbornica Slovenije i Privredna komora Crne Gore imaju zajednički interes za uspostavljanje saradnje na području uvođenja eRačuna za transakcije između preduzeća i sa javnim sektorom u našoj zemlji. Crnogorska komora će imati podršku u pripremi i realizaciji zadataka u vezi sa uvođenjem eRačuna, kao i u aktivnostima uključivanja naše države u Evropski forum za eRačune, u statusu posmatrača.

Među glavnim aktivnostima biće obrazovanje i podizanje kompetencija privrede i javne uprave Crne Gore na području uvođenja eRačuna, potom prenos slovenačkih standarda, iskustva i primjera dobre prakse u ovoj oblasti, te uspostavljanje nacionalnog foruma za eRačune.
- Gospodarska zbornica Slovenije i Privredna komora Crne Gore će zajedno koordinirati i podržavati aktivnosti uvođenja eRačuna u Crnoj Gori i stimulisati povezivanje svih učesnika sa namjerom izvođenja aktivnosti – navodi se u Pismu namjere.

Mješovita komisija

Na trećoj sjednici crnogorsko-slovenačke Mješovite komisije, koja se održava 10. i 11. aprila, u Ljubljani, razmatra se saradnja u oblastima trgovine, turizma, energetike, razvoja malih i srednjih preduzeća, metrologije, poljoprivrede, šumarstva i prehrane, saobraćaja, zaštite životne sredine, zdravstvene zaštite, nauke i tehnologije, te informacionih i komunikacionih tehnologija i digitalizacije. Takođe, razmjenjuju se informacije i iskustva u oblastima koje su definisane kao prioriteti za saradnju dvije zemlje i razmatraju modeli dinamiziranja ekonomskih odnosa, kao i definisanje projekata od zajedničkog interesa.

Mješovitom komisijom kopredsjedavaju potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Karl Viktor Erjavec. Pored članova Komisije iz  javne uprave dvije zemlje, u radu sjednice učestvuju i crnogorski i slovenački privrednici.

Na zasijedanju Mješovite komisije govorio je predsjednik Mijušković. Izražavajući zadovoljstvo zbog potpisivanja Pisma namjere sa Gospodarskom zbornicom Slovenije, on je potencirao da postoje značajne mogućnosti povećanja ekonomske saradnje Crne Gore i Slovenije. Takođe je podsjetio da je dosadašnja saradnja komora dvije države veoma intenzivna i realizuje se kroz poslovne forume, kompanijske sastanke, prezentacije i drugo.

Portal Analitika