Društvo

SDT: Uzaludni pokušaji da se spriječi optužnica

Specijalno državno tužilaštvo ocijenilo je juče da presuda u Hrvatskoj Aleksandru Saši Sinđeliću ne može uticati na kredibilitet njegovog iskaza kao svjedoka saradnika u istrazi za pripremanje kriminalne organizacije i pokušaj terorističkih napada u noći 16. oktobra. Sinđeliću je status svjedoka saradnika, kako ističu u Tužilaštvu, određen kao članu kriminalne organizacije koji na sudu može znatno doprinijeti dokazivanju krivičnog djela, shodno članu 125 Zakonika o krivičnom postupku, ističe se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
SDT: Uzaludni pokušaji da se spriječi optužnica
Portal AnalitikaIzvor

Hrvatsko ministarstvo pravde potvrdilo je juče da je Saša Sinđelić, svjedok saradnik u slučaju pripremanja terorističkih napada tokom izborne noći 16. oktobra, pravosnažno osuđen u toj zemlji za ubistvo. Kako su saopštili za Televiziju Prva, za njim postoji Interpolova crvena potjernica jer nije odslužio kaznu.

Iz ovog resora istakli su da za sada od Crne Gore nijesu tražili Sinđelićevo izručenje, ali da su zainteresovani.

- Zainteresovani smo za izručenje navedene osobe radi izdržavanja kazne zatvora izrečene u Hrvatskoj. Procedura Napominjemo da su u postupak izručenja, osim Ministarstva pravosuđa, uključena i druga nadležna tijela obje države te da molbu za izručenje možemo podnijeti tek po pribavljanju svih potrebnih dokumenata - naveli su iz Ministarstva. Shodno proceduri, Ministarstvo pravde Hrvatske sačekaće okončanje postupka koji se protiv Sinđelića vodi u Crnoj Gori, jer Specijalno tužilaštvo piše optužnicu protiv okrivljenih za pripremanje terorističkih napada gdje je srpskom državljaninu dodijeljen status svjedoka saradnika. Osim pisanja optužnice, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima zadatak i da objasni uloge okrivljenih, a i da odgovori na optužbe čelnika Demokratskog fronta, koji proteklih dana pokušavaju da obesmisle istragu i diskredituju ključne svjedoke.

Upravo se tim povodom oglasilo Specijalno državno tužilaštvo tvrdeći da to što je srpski državljanin Aleksandar Saša Sinđelić osuđen na 21 godinu robije zbog ubistva u Hrvatskoj, ne utiče na njegov kredibilitet da on bude svjedok saradnik u slučaju planiranja terorističkih napada koji su bili organizovani za 16. oktobar prošle godine. U saopštenju SDT-a pojašnjeno je da status svjedoka saradnika ne određuje bilo kojem licu koje može dati podatke o krivičnom djelu i njegovim izvršiocima, već - pripadniku kriminalne organizacije koji je bio u objektivnoj mogućnosti da dođe do saznanja o kriminalnim radnjama i pruži dokaze do kojih se na drugi način ne može doći.

Zakon

Oni su podsjetili na član 125 Zakonika o krivičnom postupku kojim je propisano da „državni tužilac može sudu dati predlog da se kao svjedok sasluša pripadnik kriminalne organizacije, odnosno kriminalne grupe koji na to pristane, protiv koga je podnijeta krivična prijava ili se vodi krivični postupak za djelo organizovanog kriminala iz člana 22 tačka 8 ovog zakonika, ako je izvjesno da će njegov iskaz i dokazi koje pruži sudu znatno doprinijeti dokazivanju tog krivičnog djela i krivice učinilaca ili pomoći otkrivanju, dokazivanju i sprečavanju drugih krivičnih djela kriminalne organizacije, odnosno kriminalne grupe. Takođe, svjedok saradnik može biti onaj čiji je iskaz značajan za dokazivanje tih krivičnih djela i krivice ostalih učinilaca pretežniji od štetnih posljedica krivičnog djela koje mu se stavlja na teret“.

- Postavljanje pitanja kredibiliteta svjedoka saradnika Saše Sinđelića ima cilj da se u javnosti stvori negativan stav prema validnosti krivičnog postupka koji je u toku i potvrđuje da organizatori kriminalne organizacije ulažu velike napore kako bi spriječili osudu njenih pripadnika – ocijenjeno je iz Specijalnog državnog tužilaštva povodom optužbi DF-a da je Sinđelić osuđen na 21 godinu zatvora u Hrvatskoj zbog ubistva. Ovo pitanje bi trebalo da postave, ne Specijalnom državnom tužilaštvu, već sebi upravo oni koji ne biraju sredstva, metode, ni izvršioce za ostvarenje svojih političkih ciljeva - navodi se u saopštenju.

Aković: Bitna je istinitost iskaza svjedoka saradnika

Advokat Lazar Aković, nekadašnji sudija Višeg suda u Podgorici, kazao je za Pobjedu da se ne bi bavio likom i djelom svjedoka saradnika, nego utvrđivanjem kvaliteta njegovog iskaza i istine.

- Možda se previše daje značaja moralnom kredibilitetu svjedoka saradnika, ali mislim da im treba dati veći značaj prilikom ocjene istinitosti njegovog iskaza – rekao je Aković. Pojasnio je da samim tim što je neko član kriminalne organizacije i počinilac teških krivičnih djela, jasno je da u moralnom smislu nije ,,ljudska gromada“, ali to ne umanjuje njegov značaj prilikom svjedočenja, jer će sud procijeniti stepen dokazne vrijednosti.

- Prava svjedoka saradnika su identična pravima svjedoka, a to su: da govori istinu i ne smije ništa prećutati. Naš zakonik o krivičnom postupku ne sadrži posebna pravila u pogledu ocjene iskaza koji je dao svjedok saradnik – objasnio je Aković. Sud prilikom dokazne ocjene iskaza svjedoka saradnika mora da stekne apsolutnu izvjesnost da je on govorio istinu.

-Tužilaštvo uspostavlja saradnju sa određenim licima koji imaju svojstvo okrivljenog i daje im status svjedoka saradnika kako bi im dao značajne informacije da bi se otkrili organizatori kriminalnih grupa - zaključio je Aković.  (Pobjeda)

Portal Analitika