Politika

Tramp potpisao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je juče popodne Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, saznaje Pobjeda iz više diplomatskih izvora iz Vašingtona.
Tramp potpisao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

Trampovom potpisu bude objavljena danas na zvaničnom sajtu Bijele kuće. Potpis Donalda Trampa je završni čin američkog procesa verifikacije, nakon što je 28. marta Senat SAD ogromnom većinom - 97 senatora za, dvojica protiv - usvojio Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

Shodno proceduri, članstvo Crne Gore u NATO moraju da odobre svih 28 članica Alijanse. Nakon što je predsjednik SAD Tramp stavio potpis na ratifikovani Protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju Španija i Holandija. Donji dom španskog parlamenta već je ratifikovao Protokol, koji je potpisao i španski kralj i čeka se samo zasijedanje Gornjeg doma, koje je zakazano za kraj aprila.

Oba doma parlamenta u Holandiji takođe su ratifikovala Protokol i, ako ne bude inicijative o referendumskom izjašnjavanju u toj zemlji, svih 28 članica će do Samita NATO u Briselu dati konačno ,,zeleno svjetlo“ da Crna Gora postane punopravna članica NATO.  (Pobjeda)

Portal Analitika