Svijet

Pulicerova nagrada za istraživanje Trampove fondacije

Pulicerovu nagradu za 2016. godinu osvojili su "Njujork dejli njuz" i "Propablika" za izvještavanje u javnom interesu. Nagradu za istraživačko novinarstvo osvojio "Čarlston gazet mejl", a "Njujork tajms" osvojio je nagrade u tri kategorije. Nagradu za unutrašnje izvještavanje dobio je novinar "Vašington posta" koji se bavio fondacijom Donalda Trampa.
Pulicerova nagrada za istraživanje Trampove fondacije
Portal AnalitikaIzvor

Nagrada za unutrašnje izvještavanje otišla je u ruke Dejvida A. Fahrentholda, novinara "Vašington posta", koji je istraživao dobrotvornu fondaciju Donalda Trampa.

"Njujork dejli njuz" i "Propablika" osvojili su nagradu za seriju tekstova o odjeljenju njujorške policije koje zloupotrebljava decenijama star zakon o iseljavanju optuženih za ilegalne aktivnosti. Novinari ova dva medija istražili su više od 1.000 slučajeva i otkrili da se ovaj propis uglavnom primjenjuje nad pripadnicima manjinskih zajednica.

"Njujork tajms" je dobitnik tri nagrade - za "brejking njuz" fotografiju nasilja na Filipinima, reportažu o mladom veteranu rata u Avganistanu koji pati od posttraumatskog sindroma i međunarodno izvještavanje o prikrivenim uticajima vlasti u Rusiji.

ny-times

Pulicerova nagrada dodjeljuje se od 1917. godine u SAD, a o pobjednicima odlučuju bivši dobitnici i ugledni novinari i akademici.

N1

Portal Analitika