Kultura

Svjedok istorijskih veza i kulturnih niti

Izložba „Ljudi od željeza na brodovima od drva”, posvećena Viškoj bitki iz 1866. godine, otvorena je preksinoć u palati Grgurina u Kotoru. Autori postavke su Ljubomir Radić iz Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu i Boris Čargo iz Arheološkog muzeja u Splitu.
Svjedok istorijskih veza i kulturnih niti
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu je otvorio ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić. On je, između ostalog, istakao da je izložba još jedan uspješan projekat međunarodne kulturne saradnje Hrvatske i Crne Gore.

Istorijske sfere

Kako javlja RadioDux, brojne posjetioce pozdravila i je direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore, Mileva Pejaković Vujošević, koja je predstavila koji se to sve predmeti i fotografije iz Viške bitke nalaze u Muzeju. Ona se posebno osvrnula na jednog od sudionika bitke.

“Jedan od učesnika bitke bio je i rođeni Bokelj, sa Prčanja, Marko Florio. Sjećanja koja nas povezuju sa ličnošću Marka Florija i Viškom bitkom upravo su neki predmeti koji su izloženi zajedno sa eksponatima naših kolega iz Splita. Ova izložba najbolji je svjedok naših mediteranskih veza, kako kroz kulturnu nit, tako i kroz istorijsku, pomorsku i geografsku sferu”, istakla je Pejaković-Vujošević.

Važan jubilej

Direktorica Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu Danka Radić podsjetila je da je prošle godine proslavljeno 150 godina Viške bitke.

“Ta proslava je trajala cijelu godinu. Centralni dio održan je na sam dan bitke, 20. jula u gradu Visu na ostrvu Visu. Izložba koju smo pripremili zajedno prvi put je bila predstavljena u Visu, a potom u Hrvatskom pomorskom muzeju Split. Ove godine smo sa istom izložbom u vašem gradu”, kazala je Radić.

Ona je naglasila da je Viška bitka bila najveća bitka pored one Trafalgarske, te da je posebna po tome što su najveći broj sudionika bili Hrvati.

O izložbi je govorio i upravnik Arheološkog muzeja Split Damir Kliškić, izrazivši zahvalnost što je ovaj muzej imao priliku da u Kotoru izloži dio eksponata koji se nalaze u njegovom vlasništvu. Jedan od autora postavke, Boris Čargo, govorio je o istorijatu Viške bitke, njenim tokovima, herojima…

Kako javlja RadioDux, veče su muzičkim izvedbama uveličale profesorica Angela Mijušković na flauti i profesorica Ljilja Dončić na klaviru. Izložbu su organizovali Pomorski muzej Crne Gore, Hrvatski pomorski muzej i Arheološki muzej iz Splita.

RadioDux; Pobjeda

Portal Analitika