Abiznis

Slovence zanima podmorski kabl

Odnosi Crne Gore i Slovenije su odlični, ocijenjeno je tokom sastanaka potpredsjednika Vlade Milutina Simovića sa slovenačkim zvaničnicima, na kojima su, kako je saopšteno, prepoznate oblasti za proširenje saradnje.
Slovence zanima podmorski kabl
Portal AnalitikaIzvor

Članovi crnogorske delegacije koji učestvuju na trećoj sjednici Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između Crne Gore i Republike Slovenije danas su održali niz bilateralnih sastanaka, uoči sjutrašnje plenarne sjednice.

Kako je saopšteno iz Vlade, Simović je, u okviru susreta Mješovite komisije, imao bilateralne susrete sa ministrom infrastrukture Slovenije Peterom Gašperšičem i ministarkom finansija Matejom Vraničar Erman.

„U oba susreta su istaknuti odlični odnosi između država, te prepoznate oblasti za proširenje saradnje“, kaže se u saopštenju.

Tokom razgovora sa Gašperšičem, Simović je istakao projekte od interesa za Crnu Goru u oblasti saobraćaja, razvoj Jadransko-jonskog koridora, nastavak izgradnje autoputa Bar-Boljare i rekonstrukcije i modernizacije željezničke pruge od Luke Bar prema granici sa Srbijom.

Takođe je, kako se navodi, bilo je riječi i o razmjeni iskustava vezano za modele upravljanja i menadžmenta nad autoputevima.

„S obzirom na to da je u Ministarstvu infrastrukture i sektor energetike, Simović je iskoristio priliku da se osvrne na potencijalno interesantne projekte za slovenačku privredu u toj oblasti, prije svega mogućnosti korišćenja kapaciteta podmorskog energetskog kabla i hidro potencijala na rijekama Morača i Komarnica, pa su obje strane potvrdile interes za širenje saradnje“, kaže se u saopštenju.

Gašperšič je ukazao na razvoj projekta realizacije drugog željezničkog kolosjeka Divača-Koper, naglašavajući stratešku važnost njegove finalizacije, ne samo za Sloveniju, već i cijeli region, kao i inicijativu za proširenje baltičko-jadranskog željezničkog koridora na Crnu Goru i Srbiju.

Takođe, bilo je riječi i o predstojećem samitu predsjednika vlada Zapadno-balkanske šestorke, koji će se održati u Trstu, gdje se očekuje potpisivanje Ugovora o saobraćajnoj zajednici, što će predstavljati dodatni podsticaj za eventualne zajedničke nastupe na pripremi i razvoju infrastrukturnih projekata.

Tokom susreta Vraničar Erman, Simović je sagovornicu upoznao sa aktuelnim stanjem u finansijskom sektoru Crne Gore, sa posebnim akcentom na implementaciji finansijskog plana konsolidacije i završnih aktivnosti na usvajanju fiskalne strategije.

Vraničar Erman je, kako se navodi, prezentirala iskustva slovenačke Vlade u suočavanju sa izazovima koje je Slovenija imala na planu obaranja visokog javnog duga i budžetskog deficita.

„Dogovoreno je da se u narednom periodu uspostavi direktna komunikacija ministarstava finansija Crne Gore i Slovenije, kako bi se realizovali konkretni projekti međusobne saradnje i podrške u dijelu jačanja kapaciteta Crne Gore za povlačenje evropskih predpristupnih fondova i poboljšanja ukupnog poslovnog ambijenta, kao i podrške za jačanje administrativnih kapaciteta poreske administracije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanku ministarke ekonomije Dragice Sekulić sa ministrom za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije, Zdravkom Počivalšekom, izraženo zadovoljstvo sadržajnim ekonomskim odnosima dvije zemlje, i konstatovano da postoji prostor za uravnoteženje trgovinske razmjene.

„Kao ključne oblasti u kojima postoji obostrani interes za dalju saradnju navedene su turizam, prerada hrane, prerada ljekovitog bilja, proizvodnja cementa, metaloprerađivačka industrija, energetika, razvoj malih i srednjih preduzeća, komunalna infrastruktura“, kaže se u saopštenju.

Sekulić je istakla da je iskustvo Slovenije u procesu pristupanja EU i NATO-u, veoma korisno za Crnu Goru.

„Kao obostrano važno predloženo je održavanje Privredno-Investicionog foruma u Crnoj Gori, koji će biti odlična prilika da privrednici i investitori iz obije zemlje razmijene iskustva, prezentuju investicione mogućnosti i identifikuju oblasti saradnje u kojima je moguće definisati zajedničke projekte“, dodaje se u saopštenju.

rtcg.me

Portal Analitika