Kultura

Sošić: Filmom "Bijeg do mora" Bulajić se vraća u Crnu Goru

Ovo je značajan dan, jer se Veljko Bulajić vraća u Crnu Goru i snima film koji će se zančajnim dijelom finansirati, snimati i producirati u Crnoj Gori, odakle su i glumci i dio ekipe, istakao je producent Željko Sošić.
Sošić: Filmom "Bijeg do mora" Bulajić se vraća u Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Predstavljajući danas crnogorskim novinarima rad na novom filmu „Bijeg do mora“ regionalno i svjetski poznatog reditelja, kojeg uz podgorički Dogma studio, produciraju još Gral film iz Hrvatske, te Geyzer film iz Makedonije, on je naveo da će snimanja u Crnoj Gori početi na lokacijama u Nacionalnom parku Lovćen.

- Tu ćemo snimati ruralne i planiske motive. Zatim ćemo preseliti u Podgoricu, gdje ćemo raditi na Cijevni i Skadarskom jezeru, i na kraju u Nacionalnom parku Durmitor. Biće to sedmica snimanja sa glavnim glumcima, ali će se ekipa kasnije vratiti kako bi dosnimili još scena – precizirao je Sošić.

O značaju ove koprodukcije koja bi, prema najavama Bulajića, trebalo na velika vrata da uvede Crnu Goru kao filmsku destinaciju, govorio je i ministar kulture, mr Janko Ljumović.

- Najnovijim ostvarenjem velikana evropskog filma Veljka Bulajića, koji će dijelom biti snimljen u Crnoj Gori, uz učešće umjetničkog i stručnog kadra iz Crne Gore, dodatno se intenzivira kulturna saradnja s Republikom Hrvatskom u oblasti kulture, što je posebno važno ako znamo da su regionalna i međunarodna saradnja u oblasti filma jedan od razvojnih prioriteta crnogorske kinematografije i svih savremenih evropskih kinematografija. Produkcijom novog filma na najbolji način doprinosimo crnogorskoj kulturi i kinematografiji u kontekstu razvoja i proizvodnje koprodukcija – rekao je ministar.

On je potcrtao kako crnogorska kinematografija ovim projektom „ulazi u prostor regionalnih kinematografija“, te „daje doprinos savremenoj kulturi“.

- Naš Filmski centar počinje svoju misiju ove godine. Nadam se da će ovakva produkcija pokazati da ulaganje u kulturu nije trošak, već ulaganje – zaključio je Ljumović.

S time je saglasan i glavni producent, Tomislav Žaja iz Gral filma, te ističe kako naša zemlja „obiluje kreativnim ljudima, sjajnim glumcima i saradnicima“

- Glumci sa kojima smo radili, nisu izabrani samo zato što je ovo i crnogorska koprodukcija, već što nam se ostvarial želja da snimamo u Crnoj Gori. Imamo plejadu velikih glumaca, koji ne bi igrali neke male uloge da ovo nije film Veljka Bulajića. To će dati novi kvalitet filmu. Jer, Crna Gora ima šta da ponudi evropskim produkcijama. Ima za to i ljude, i zemlju. Sve će se to vidjeti u narednim godinama – dodao je hrvatski producent.

On se osvrnuo i na početke Hrvatskog audio-vizualnog centra, koji su bili isti poput nedavno osnovanog Filmskog centra.

- Hrvatska je danas postala lokacija broj jedan za snimanje filmova i serija. Oko 50 miliona eura godišnje dobiti vraća se hrvatskoj kulturi, a sve to na kraju doprinosi turizmu – rekao je Žaja.

Reditelj Veljko Bulajić je ispričao ključne detalje produkcije koja bi trebalo da bude prikazana širom Evrope, ali i u SAD, te time postane privlačna i za filmske fondove Eurimage-a.

- Na sugestiju stranih partnera, koji su osjetili da „Bijeg do mora“ može biti tema svjetske distribucije, krenuli smo da internacionalizujemo film. Nalazimo se neposredno pred potpisivanjem ugovora za svjetsku distribuciju. Plan je da idemo na Berlinale i sada radimo na tome. Ali možemo i na festivale u Kanu i Veneciji, gdje su nam vrata uvijek otvorena. Postoji mogućnost i da prvo predstavljanje bude u Americi. Sve zavisi od toga kako će film odjeknuti – kazao je proslavljeni reditelj, dobitnik brojnih nagrada.

Naime, ovo ostvarenje, na čijem scenariju je Bulajić svojevremeno radio sa Mirkom Kovačem i Paolom Finom, prati zbivanja i sudbine tri glavna lika u dramatičnim okolnostima Drugog svjetskog rata, te ih povezuje sa današnjim vremenom. Osnovna tema je pobjeda čovječnosti i ljubavi nad užasim i besmislom ratova koji dolaze i prolaze, ali razaraju ljudske vrijednosti običnih ljudi, malog čovjeka.

- Oslobodili smo priču politike, željeli smo objektivni pristup ljudskim pričama. No, još uvijek ne mogu da kažem kakav će film biti. Treba ga prvo završiti – istako je reditelj.

On je posebno istakao ovdašnje glumce, predvođene Mirkom Vlahovićem, sa kojima je odlično sarađivao. Posebno je istakao Momčila Pičurića koji je još u Hrvatskoj snimao prve kadrove sa Bulajićem, te Srđana Grahovca koji će raditi u Crnoj Gori.

- U ovoj zemlji postoji desetak ljudi sa talentom i ambicijama za kinematografiju. Uostalom, Crna Gora ima najveći potencijal za film i televiziju, i neka mi ne zamjere ostali ovdašnji umjetnici – dodao je legendarni sineasta.

Bulajić smatra i da je rad na ovom filmu pruža mogućnost da dobijemo nove promotivne spotove koji su prijeko potrebni za buduću turističku promociju, te predlaže da se premijere filma budu prilika za tako nešto.

Snimanje filma „Bijeg do mora“ počeo je u prvoj nedelji marta u Rovinju i do sada je sniman na lokacijama u Istri i Gorskom Kotaru. Glavna uloga povjerena je njemačkom glumcu, Tomasu Vlašihi (Thomas Wlaschiha), čija je internacionalna karijera prepoznata kroz filmove „Minhen“ Stivena Spilberga, „Berlin Falling“ Kena Djukena i serija „Crossing Lines“ i „Igre prijestola“. Uz njega, glavne uloge igraju hrvatske glumice Dijana Vidušin, Jadranka Đokić i Barbara Prpić dok ostalu glumačku ekipu čine Gerd Rigauer, Goran Grgić, Vili Matula, Sabina Tozija, Mirko Vlahović, Dušan Bućan, Milan Pleština, Momčilo Pićurić, Srđan Grahovac, Nada Klašterka, Dančo Čevreski i Meto Jovanovski.

Film je sufinansiran sredstvima HAVC-a, Ministarstva kulture Crne Gore i Agencije za film iz Makedonije, a realizuje se uz pomoć Istarske županije, Istarske filmske komisije i Grada Pule.

 

K.J.

Portal Analitika