Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Kultura

"IngeniuM" na A tempu: "Još ne sviće rujna zora" nosi izuzetne emocije

Često izvodimo tradicionalne pjesme drugih naroda, ali moram priznati da mi je „Još ne sviće rujna zora“ najviše pri srcu, jer je izuzetno emotivna, kazao je član vokalnog ansambla „IngeniuM“, tenor Blaž Strmole.
"IngeniuM" na A tempu: "Još ne sviće rujna zora" nosi izuzetne emocije
Portal AnalitikaIzvor

Sa kolegama tenorom Domenom Anžlovarom, baritonom Matjažom Strmoleom i basom Janom Kuharom, nastupio je sinoć u Crnogorskom narodnom pozorištu u okviru ovogodišnjeg XVI A tempa.

Podgorička publika bila je u prilici da čuje odličan vokalni kvartet koji je za ovu priliku odabrao veoma raznovrsan program. „IngeniuM“ u originalno nastupa kao mješoviti kvartet, ali ovog puta to nisu bili u prilici. Uz to, sinoć su prvi put nastupili pred crnogorskom publikom.

- U Sloveniji postoji duga tradicija muških vokalnih kvarteta, pa smo se odlučili da na ovom nastupu predstavimo naš uobičajeni program. Njega obično čine obrade slovenačkih narodnih pjesama, ali i onih iz regiona, Hrvatske, Srbije i Crne Gore koje su popularne. Takođe, izvodimo i dio repertoara klasične muzike – precizirao je naš sagovornik, koji je ujedno glavni aranžer kompozicija koje ansambl interpretira.

1004ingenium1

Za razliku od Crne Gore, pa i regiona, u kome je muško a capella pjevanje zastupljeno kao popularno klapsko pjevanje karakterističnih primorskih napjeva, u Sloveniji je to donekle drugačije.

- Muško a capella pjevanje popularno je u Sloveniji prije svega za izvođenje narodne muzike, ili kako mi kažemo - narodnjaka. Ali, naš cilju su sve starosne grupe, ljudi različitog muzičkog ukusa. Tako smo se potrudili da i vašoj publici predstavimo što više od našeg repertoara – dodao je on.

O tome kako se „Još ne sviće rujna zora“ našla na njihovom repertoaru, Strmole je ispričao za naše krajeve – nesvakidašnji običaj.

- Naime, kod nas postoji tradicija pjevanja na pogrebima. Nerijetko imamo priliku da zapjevamo i onim ljudima koji su u Sloveniju došli da rade iz drugih zemalja. Tako smo pjevali i onima koji su iz Crne Gore došli da žive i rade u Sloveniji, pa smo u čast njihove domovine spremili program na kome je i ova pjesma. Oni obično i biraju tu pjesmu, jer govori o proljeću i prolaznosti života – rekao je on.

1004ingenium

Iako su četvorica vrhunskih pjevača podgoričkoj publici dala priliku da uživa u odabranim kompozicijama duhovne muzike Jakoba Galusa, Stevana Stojanovića Mokranjca, Suzana Teolana, Hansa Lea Haslera, Tomasa Fridriha, Alojzija Mava i Pavela Česnokova, te ruskih i slovenačkih tradicionalnih napjeva i njihovih obrada, do kompozicija Franca Šuberta, i pop numera koje potpisuju Slavko Ivančič, Franćesko Sartori, Džin Pitni i „Parni valjak“, možemo samo pretpostaviti kako bi zvučali da je „IngenuM“ bio sekstet.

- Djevojkama iz naše grupe zaista je bilo žao što nisu mogle da dođu u Crnu Goru. Sljedeći put bićemo kompletni – zaključuje Strmole, te ističe da će poziv prihvatiti s radošću.

Podsjećamo, večeras će u CNP-u od 19 časova biti predstavljena zbirka kompozicija „Crna Gora – Porijeklo i inspiracija“ Jelice Mijanović, te novo izdanje „Zbornika narodnih pjesama po pjevanju Hamdije Šahinpašića“ Miodraga A. Vasiljevića.

Program XVI A tempa završava se u srijedu, kada će Crnogorski simfonijski orkestar, Crnogorski horski ansambl i solisti sopran Snežana Savičić-Sekulić, mecosopran Iva Mrvoš-Anokić, tenor Domagoj Dorotić i bas Ivica Šarić izvesti grandiozno djelo Đuzepea Verdija, „Rekvijem“.

K.J.

Foto: MCCG, CNP/D.Papić

Portal Analitika