Svijet

Trampov savjetnik pozvao Rusiju da preispita podršku Asadu

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Herbert Rejmond Makmaster pozvao je Rusiju da preispita podršku sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu i nagovijestio da postoji mogućnost dodatnih napada na Siriju.
Trampov savjetnik pozvao Rusiju da preispita podršku Asadu
Portal AnalitikaIzvor

U svom prvom televizijskom intervjuu, Mekmaster je ukazao na dvostruke ciljeve SAD, odnosno borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država i ukanjanje Asada s vlasti.

Govoreći uoči posjete državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi, što će biti prva posjeta zvaničnika administracije američkog predsjednika Donalda Trampa Rusiji, Mekmaster je naveo da će ta zemlja morati da odluči da li će nastaviti da podržava "ubilački režim".

Agencija AP navodi da Tramp razmatra naredne korake poslije prošlonedjeljnog raketnog napada na Siriju.

SAD su u petak rano ujutro po Trampovom naređenju izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.

"Veoma je teško da razumijemo kako je moguće doći do političkog rješenja uz nastavak Asadovog režima", rekao je Mekmaster za Foks njuz.

On je naveo da treba pitati Rusiju kako nije znala da Sirija planira napad hemijskim oružjem, pošto ima savjetnike na terenu, i da "sada svako u svijetu vidi Rusiju kao dio problema".

Tramp je prethodno izjavio sa se njegov stav prema Asadu "veoma promijenio" poslije napada hemijskim oružjem u Siriji, a Tilerson je rekao da se razmatraju "koraci" za organizovanje koalicije koja bi Asada uklonila s vlasti.

Izvor: N1

Portal Analitika