Društvo

Medijacija u privrednim sporovima pruža velike pogodnosti: Do presude i brže i jeftinije

Stručnu i laičku javnost potrebno je bolje upoznati sa prednostima medijacije u sudskim sporovima budući da ona u Crnoj Gori nije predstavljena na pravi način, smatra sutkinja i predsjednica građanskog odjeljenja Privrednog suda Dijana Raičković, a ujedno i jedna od medijatora među sudijama. Vjeruje da bi ih među medijatorima, posebno u privrednim sporovima, trebalo biti mnogo više. Pored nje, licencirani medijatori su i sutkinje Privrednog suda Borjanka Zogović i Danijela Vukčević.
Medijacija u privrednim sporovima pruža velike pogodnosti: Do presude i brže i jeftinije
Portal AnalitikaIzvor

– Bilo bi dobro da Unija poslodavaca i Privredna komora organizuju seminare na temu medijacije kako bi privredne subjekte upoznali sa mogućnostima i prednostima ovakvog načina rješavanja spora. Prema Zakonu o posredovanju, sudovi su obavezni da strankama preporuče medijaciju. Strankama u postupku se, prije zakazanog pripremnog ročišta ili ročišta glavne rasprave, dostavlja obavještenje o mogućnosti medijacije. Na ročištu se stranke izjašnjavaju da li su spremne da spor riješe na ovaj način – objašnjava sutkinja Raičković.

Ukoliko stranke odluče da spor riješe medijacijom, sudija njihov predmet prosljeđuje Centru za posredovanje, koji u roku od 60 dana mora da sprovede postupak. Ipak, ukoliko se procijeni da je uspjeh izvjesan, a potrebno je dodatno vrijeme, sudovi produžavaju ovaj rok. Ukoliko postupak pred Centrom za posredovanje ipak ne uspije, predmet se vraća sudiji, a postupak nastavlja gdje je stao.

Opstrukcije

Sutkinja Raičković je nailazila na slučajeve u kojima su stranke bile zainteresovane za medijaciju, ali su ih advokati savjetovali da ne pristaju na takav način rješavanja spora.

– Veoma je važno edukovati i advokate, koji vrlo često koče ovaj postupak. Potrebno je naći način da se advokati stimulišu i da i oni budu ti kojima će biti u interesu da se sporovi rješavaju putem medijacije. Možda bi bilo dobro u advokatsku tarifu uključiti i tarifu za zastupanje stranaka u medijaciji. Privredni sporovi su veoma pogodni za medijaciju, jer su predmeti sve složeniji, često se sprovode višestruka vještačenja koja su veoma skupa – smatra Raičković.

Objašnjava da se medijacija može sprovesti i u prisustvu advokata, iako to nije obavezno. Napominje da se u Holandiji najbolje kotiraju upravo oni advokati koji se najviše bave posredovanjem, a da se u Italiji posredovanjem riješi između 30 i 40 odsto privrednih sporova.

Prema riječima direktorice Centra za posredovanje Marine Lutovac, prošle godine je iz Privrednog suda u Centar stigao samo jedan predmet koji je uspješno završen.

– U ovom momentu, kada je u pitanju rješavanje privrednih sporova putem posredovanja, Centar za posredovanje se ne može pohvaliti dobrim rezultatima i reći da je privredna medijacija u Crnoj Gori zaživjela i pored svih prednosti koje takav način alternativnog rješavanja sporova pruža pravnim subjektima u odnosu na sudski postupak – smatra Lutovac.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika