Svijet

Hejli: Dodatne sankcije Rusiji i Iranu su na stolu

Američki ambasador u UN Niki Hejli ocijenila je danas da nije moguće političko rješenje u Siriji dok je Bašar al Asad na vlasti, a kada je u pitanju uvođenje dodatnih sankcija Rusiji i Iranu, rekla je da je "sve na stolu".
Hejli: Dodatne sankcije Rusiji i Iranu su na stolu
Portal AnalitikaIzvor

"Ne postoji opcija gdje je moguće političko rješenje dok je Asad na čelu režima. Ako pogledate njegove akcije, ako pogledate situaciju, teško će biti vidjeti vladu koja je mirna i stabilna sa Asadom", rekla je Hejli za Si-En-En.

Ona je naglasila da je je uklanjenje Asada sa vlasti jedan od brojnih prioriteta SAD.

"Uklanjenje Asada nije jedini prioritet. Ono što očigledno pokušavamo da postignemo je da porazimo Islamsku državu. Drugo, ne vidimo mirnu Siriju dok je Asad tamo. Treće, eliminacija iranskog uticaja. I onda konačno napredovati ka političkom rješenju jer, na kraju krajeva, ovo je složena situacija", ocijenila je Hejli.

Nakon što je lider republikanske većine u američkom Senatu Mič Mekonel najavio da će razmotriti pooštravanje sankcija Rusiji i Iranu, koji podržavaju sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada, Hejli je pozvala te zemlje da se povuku iz Sirije.

"Ne mislim da je išta sklonjeno sa stola u ovom trenutku. Mislim da ćete vidjeti jako liderstvo. Nastavićete da gledate da SAD reaguju kada je to potrebno", rekla je Hejli.

Američki zvaničnici smatraju Asada odgovornim za nedavni napad hemijskim oružjem u Siriji, a predsjednik SAD Donald Tramp je naredio napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, uz znak odmazde za hemojski napad.

S druge strane, Rusi negiraju da je sirijski predsjednik bio umiješan u taj napad, a portparol ruskog Ministarstva odbrane tvrdi da SAD nemaju dokaza da se u vazduhoplovnoj bazi nalazilo oružje.

Hejli je to negirala tvrdeći da američka vlada posjeduje dokaze.

"Vidjeli smo dokaz. Predsjednik je vidio dokaz. Sve to je povjerljivo. I sigurna sam da će, kada budu mogli da skinu oznaku povjerljivosti, to učiniti", poručila je Hejli.

Ona je ponovo upozorila članice Savjeta bezbjednosti UN i međunarodne zajednice da se Tramp na tome neće zaustaviti dodajući da ukoliko treba da učini više, on će to uraditi.

Upitana da li je Rusija pokušavala da pomogne Asadu da "zataška upotrebu hemijskog oružja", Hejli je rekla da je ili Moskva znala da Asad posjeduje oružje koje će biti korišćeno ili ih je Asad izigrao i "držao u mraku".

"Mnogo je pitanja na koje treba da odgovori Rusija", rekla je Hejli dodajući da će na neka od njih biti odgovoreno tokom posjete američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi koji bi trebalo da posjeti Moskvu ove nedjelje gde će razgovarati sa ruskim zvaničnicima.

Kremlj je ranije danas objavio da su ruski i iranski predsjednici Vladimir Putin i Hasan Ruhani ocijenili da su agresivne akcije SAD protiv Sirije "nedopustive" i da krše međunarodno pravo.

Dva lidera su u telefonskom razgovoru zatražila objektivnu istragu o incidentu u kome je navodno korišćeno hemijsko oružje u sirijskoj provinciji Idlib i složili se da su spremni za dublju saradnju u borbi protiv terorizma.

nezavisne.com

 

Portal Analitika